понеділок, 20 жовтня 2008 15:36

Надмасивні чорні дірки існували вже за 2 млрд років після Великого вибуху

Надмасивні чорні дірки існували вже за 2 млрд років після Великого вибуху

Група астрономів за допомогою телескопа Spitzer отримала нові дані, відповідно до яких надмасивні чорні дірки в ядрах галактик існували вже за два мільярди років після Великого вибуху.

Раніше вже виникали теорії, що пов"язували формування таких дір з уже існуючими зоряними скупченнями.

Дані були отримані під час спостереження за об"єктом 4C60.07, що розташований на відстані 12 мільярдів світлових років від Землі – тобто, світло цих об"єктів, за яким можна спостерігати з Землі, випромінювався галактиками навіть тоді, коли Всесвіту було тільки близько двох мільярдів років.

Астрономи встановили, що об"ект4C60.07 є двома сполученими галактиками, в центрах яких знаходяться надмасивні чорні дірки, що, як відомо, є об"єктами з потужним гравітаційним полем.

Нині підтверджено існування двох класів таких об"єктів: чорних дірок зоряної маси та надмасивних чорних дірок. Перші утворюються в результаті гравітаційного колапсу оболонки зірки після того, як у ній закінчується пальне. А ось надмасивні чорні дірки утворюються з дірок першого класу в результаті тривалого поглинання.

За словами вчених, нові дані дозволяють стверджувати, що надмасивні чорні дірки з"явилися у Всесвіті приблизно в один час з галактиками, повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Надмасивні чорні дірки існували вже за 2 млрд років після Великого вибуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі