Ексклюзиви
вівторок, 09 листопада 2010 12:13

На Великому адронному колайдері змоделювали народження всесвіту

На Великому адронному колайдері змоделювали народження всесвіту

Учені, що працюють на Великому адронному колайдері (ВАК), перейшли до нової стадії досліджень. Вони сподіваються отримати матерію, що існувала у перші моменти формування Всесвіту.

На новому етапі експериментів дослідники Європейського центру ядерних досліджень зіштовхують у ВАК ядра атома свинцю. На їхню думку, саме завдяки таким зіткненням може бути отримана так звана кварк-глюонна плазма.

Вчені вважають, що ця речовина з'явилася на перших фазах появи Всесвіту, передає ВВС.

Вивчення цієї матерії може пролити світло на те, яким чином йшов процес формування і розвитку Всесвіту - від Великого вибуху, який стався 14 млрд років тому, до наших днів.

Раніше в колайдері зіштовхували пучки протонів. Учені називають перехід на використання частинок свинцю абсолютно новим напрямком у роботі БАК.

За словами одного з організаторів експерименту доктора Девіда Еванса з університету Бірмінгема, при зіткненні ядер атомів свинцю виділялася температура, яка в мільйони разів перевершує температуру в центрі Сонця.

Вчені вважають, що ці експерименти дадуть більш повне уявлення про характер взаємодій між кварками, що групуються в протони і нейрони.

Експерименти на ВАК, що є замкнутим тунелем довжиною в 27 кілометрів, побудованим під землею на кордоні Франції та Швейцарії, будуть припинені з технічних міркувань у грудні.

Технічна зупинка триватиме до лютого 2011 року, після чого фізичний прилад вартістю в 10 млрд доларів буде знову запущений.

Зараз ви читаєте новину «На Великому адронному колайдері змоделювали народження всесвіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути