вівторок, 19 жовтня 2010 10:07

На Уралі знайшли одразу 30 арехеологічних пам'яток бронзового століття

На Уралі знайшли одразу 30 арехеологічних пам'яток бронзового століття

На території Челябінської області археологи знайшли близько 30 раніше невідомих пам'яток археології, в тому числі древній ритуальний комплекс. Поки подібних пам'ятників в степах Південного Уралу вчені ще не знаходили.

Експедиція з шести співробітників археологічної лабораторії навчально-наукового центру ЧелДУ працювала в Карталинській районі області. Про це повідомила керівник інформаційної служби управління зі зв'язків з громадськістю Челябінського державного університету Олена Озорніна.

Для пошуків вчені використовували сучасне обладнання: GPS-навігатори, ноутбуки, електронні карти тощо. "У полях" екіпаж провів 11 днів, переміщаючись з місця на місце. Було заплановано і прокладено чотири маршрути, три з яких проводилися за програмою попереднього дешифрування аерофотознімків.

"Археологи здійснювали цілеспрямовані розкопки, тому що попередньо цю місцевість картирували за допомогою аеро-фотозйомки. При аналізі знімків вчені запідозрили, що в Карталинському районі під землею приховані якісь будівлі. Тому туди і відправилася експедиція", - підкреслила Озорніна.

Під час розвідувальних робіт дослідники наткнулися приблизно на 30 раніше невідомих пам'яток археології. Наприклад, біля селища Снігового розташований могильник. Причому, він складається з курганів різних епох. Неподалік від села Неплюєвого археологи наткнулися на кам'яні знаряддя праці і кераміку бронзового століття. Очевидно, в цьому місці були розташовані поселення. Крім того, в районі стародавнього селища знайшлися дві алеї грубо оброблених стоять каменів - менгирів.

Як повідомили археологи, вони знайшли ще один комплекс з менгирів, які стоять майже прямо біля залізниці, недалеко від села Анненського. Центральний камінь стоїть вертикально, його висота - близько двох метрів. Навколо нього лежать інші камені і плити, частина з яких орієнтована по сторонах світу. Комплекс має явно ритуальний характер, підкреслила представник ЧелДУ з посиланням на фахівців.

Поки подібних пам'яток археологи в степах Південного Уралу ще не знаходили. Всі знахідки увійдуть до реєстру археологічних пам'яток, їх потрібно взяти під державну охорону, підкреслили вчені. Особливо дослідників хвилює доля Анненського комплексу - близька відстань до залізниці може йому нашкодити.

Нагадаємо, раніше археологи виявили на острові Російському у Владивостоці дві стоянки давніх людей епохи неоліту і залізного століття.

За матеріалами Infox, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «На Уралі знайшли одразу 30 арехеологічних пам'яток бронзового століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі