вівторок, 05 серпня 2008 09:04

На Марсі знайшли речовину, що виключає розвиток будь-яких форм життя

На Марсі знайшли речовину, що виключає розвиток будь-яких форм життя

Імовірно, космічний апарат "Фенікс" виявив в марсіанському ґрунті речовину, яка може бути непереборним бар"єром для виникнення життя на планеті.

За минулий місяць хімічною лабораторією МЕКА, розміщеною на борту автоматичного апарату, був проведений хімічною аналіз двох зразків ґрунту, зібраних на місці приземлення. У одному з них був виявлений сильний окислювач - перхлорат.

В даний час проводяться додаткові дослідження, які повинні допомогти з"ясувати, чи не була ця речовина занесена на поверхню Марса ззовні.

Раніше результати аналізів, проведених в лабораторії МЕКА, дозволили визначити, що марсіанський ґрунт містить з"єднання магнію, натрію і хлора, тобто речовин, необхідних для виникнення життя. Але, як відзначають американські вчені, наявність в марсіанському ґрунті перхлората робить його менш "дружнім" для будь-яких форм життя.

Місію космічного апарату "Фенікс" планувалося закінчити в кінці серпня, проте велика кількість отриманої інформації змусила учених продовжити її до вересня.

"Фенікс" є не єдиним марсоходом, покликаним розкрити таємницю Червоної планети. На її поверхні вже більше чотирьох років працюють американські апарати "Спірит" і "Оппортьюніті".

На 2009р. запланований запуск ще одного марсохода - "Марс Сайенс Лаб". Він повинен стати самим просунутим і дорогим марсоходом в історії. Конкретним завданням агрегату буде визначити, чи існували коли-небудь на Марсі сприятливі умови для виникнення живих мікроорганізмів, а також чи є на Червоній планеті хімічні сполуки, необхідні для виникнення життя, повідомляє "Вісті-24".

Зараз ви читаєте новину «На Марсі знайшли речовину, що виключає розвиток будь-яких форм життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі