вівторок, 12 жовтня 2010 10:54

На Марсі може бути життя - дані NASA

На Марсі може бути життя - дані NASA

Глибини Марса можуть бути заселені - цей висновок зробили вчені з Інституту планетології (Тусон, США), що вивчили склад скельних порід на червоній планеті.

За допомогою даних, отриманих зондом НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), фахівці інституту вивчили хімічний склад скель у центрі кратера, розташованого на північний захід від гігантського марсіанського плато Великий Сирт. Вони виявили в цьому місці наявність гідротермальних корисних копалин, зокрема карбонатів - солей вугільної кислоти.

"Поклади карбонатів, які колись існували на глибині шести кілометрів нижче поверхні Марса, виявилися викинуті наверх у результаті влучення метеорита", - пояснив Джозеф Мічальскі (Joseph Michalski), якого цитує прес-служба інституту.

Карбонати розташовані поруч з гідратованими силікатними мінералами, що мають, на думку вченого, гідротермальне походження.

"Скелі з карбонатів з різних причин тривалий час були "Священним Граалем" для дослідників Марса", - сказав Мічальскі.

"Одна з причин полягає в тому, що на Землі карбонати формуються в океанах і озерах. Те ж саме могло відбуватися і на Марсі - поклади солей вказують на те, що на цій планеті були водоймища", - пояснив учений.

"Карбонати могли утворюватися на дуже великій поверхні стародавнього Марса, згодом покритої потоками вулканічної лави. По суті, захоплива історія марсіанської води може бути просто покрита більш молодий лавою", - зазначив експерт.

Нові результати, на думку планетарного геолога, мають важливе значення для відповіді на питання про населеність марсіанської поверхні.

"Присутність карбонатів поряд з гидротермальними силікатами свідчить про те, що гарячі джерела існували глибоко в марсіанській корі. Таке середовище за своїм хімічним складом схоже з гидротермальними системами на дні океанів на Землі, в яких існує велике співтовариство організмів, ніколи не виходили на поверхню", - сказав Мічальскі.

"Холод і суха поверхня Марса - незручні умови навіть для мікробів. Якщо ми зможемо ідентифікувати місця, придатні для життя в глибинах Марса, це буде великим кроком вперед для астробіологічних досліджень червоної планети", - підсумував фахівець.

Нагадаємо, початок нової марсіанської експедиції NASA заплановано на листопад 2013 року. Вчені спробують відповісти на питання, як Марс втратив свою атмосферу. Бюджет дослідницького проекту складе 448 мільйонів доларів.

За матеріалами РИА Новости, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «На Марсі може бути життя - дані NASA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі