вівторок, 18 березня 2008 15:11

На Марсі було п"ять періодів вулканічної активності

На Марсі було п"ять періодів вулканічної активності

Новий аналіз даних апарату ESA Mars Express по кратерах Марса показує, що ландшафт планети в минулому, у результаті вулканічної діяльності, сильно змінювався. Під час цих подій на поверхню вихлюпувалася лава й вода, повідомляє офіційний сайт ESA. За словами Герхарда Нойкума з Вільного берлінського університету (Німеччина), тепер вчені можуть обчислити вік великих областей поверхні червоної планети, а також час подій, які формували її.

Дослідники вважають, що ландшафт Марса змінювався не поступово, як на Землі, а стрибкоподібно. Їм вдалося з"ясувати, що в історії Червоної планети було як мінімум п"ять подібних подій: 3,5 мільярд років тому, 1,5 мільярд років тому, 400-800 мільйонів років тому, 200 мільйонів років тому й 100 мільйонів років тому. Їхній вік обчислювався за кількістю метеоритних кратерів у регіоні: чим їх більше, тим старше поверхня.

Геофізичні комп"ютерні моделі показують, що під час цих подій кора планети прагнула до поділу на тектонічні плити, що рухаються, так само, як і на Землі. Можливо, ці "спроби" будуть тривати й надалі: за словами Нойкема, ядро планети ще не охолонуло остаточно, так що всі передумови для них є.

Якийсь час тому правильність "кратерного" методу визначення віку поверхні була поставлена під сумнів. Супротивники теорії вважали, що кратери утворювалися не в результаті ударів декількох метеоритів об поверхню планети, а в результаті удару одного масивного тіла, що розпалося на частини. Але спостереження, проведені за допомогою космічного апарату NASA Mars Global Surveyor за сім років, показали, що нові невеликі кратери в результаті ударів дрібних метеоритів продовжують утворюватися в цих регіонах і в цей час, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі було п"ять періодів вулканічної активності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі