понеділок, 05 травня 2008 13:59

На Кубі поступили у вільний продаж персональні комп"ютери

Президент Куби Рауль Кастро відмінив заборону на продаж на території країни персональних комп"ютерів. До цих пір купувати комп"ютери на Кубі мали право тільки іноземці і організації.

Продаж потужніх електроприладів був обмежений на Кубі в 1990-і рр. після розпаду Радянського Союзу і припинення постачань дешевих енергоносіїв. Одночасно в країні була упроваджена і практика періодичних відключень електрики. У 2006 від неї вдалося відмовитися завдяки допомозі Венесуели. З поліпшенням ситуації в енергетиці зніматимуться і обмеження на продаж електроприладів. Що стосується комп"ютерів і плеєрів, то тут разом з економічними, мабуть, зіграли роль і політичні причини. З чуток, в 2009 році може бути знята заборона на продаж кондиціонерів, а в 2010 - тостерів і електричних пічок. Кілька тижнів тому, до речі, у кубинців з"явилася можливість придбання мобільних телефонів, які вже купили тисячі жителів Куби.

Втім придбати технічні новинки можуть дозволити собі далеко не всі кубинці. Вартість середнього комп"ютера, як правило, складає близько 800 доларів США, в той час, як місячний заробіток більшості жителів Острова Свободи не перевищує двадцяти доларів США.

Разом з тим, в країні як і раніше зберігається заборона на доступ в інтернет. Можливість роботи у Всесвітній Мережі з території Куби є лише через супутник, оскільки через ембарго, накладене США, Куба не має доступу до підводних оптоволоконних кабелів. В даний час силами Венесуели, яка, як відомо, є близьким союзником Куби по боротьбі з США, ведеться прокладка телекомунікаційної магістралі в зоні Карибського моря. Цілком імовірно, що із завершенням робіт Куба дістане доступ до магістралі, повідомляє ВВС News.

Зараз ви читаєте новину «На Кубі поступили у вільний продаж персональні комп"ютери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі