понеділок, 06 жовтня 2008 10:44

Музиканти мають найвищий IQ

Музиканти мають найвищий  IQ

Музиканти частіше використовують обидві півкулі мозку, ніж люди, які не мають музичної освіти. Це дозволяє їм краще справлятися з будь-якими творчими завданнями, зокрема не пов"язаними безпосередньо з музикою. Вимірювання загального рівня інтелекту показало, що музиканти мають вищий коефіцієнт інтелекту (IQ), ніж не музиканти.

Вчені з Університету імені Вандербільта (США) досліджували вплив занять музикою на роботу двох півкуль мозку. Вони обрали 20 студентів, що займалися класичною музикою не менше 8 років, і 20 слухачів курсу психології, які ніколи не займалися музикою. При цьому вік, рівень освіти і статева належність учасників експерименту в обох групах приблизно були однаковими.

Вчені пропонували студентам творчі завдання: вигадати незвичайні застосування предметам вжитку, а також виконати тест на асоціації. При порівнянні результатів виявилось, що музиканти краще справилися із завданнями, ніж учасники другої, контрольної групи. Під час виконання тесту вчені вимірювали кровотік в корі головного мозку обох півкуль, що дозволяло судити про їх активність. З"ясувалося, що у музикантів частіше були активними обидві півкулі головного мозку, а у не музикантів - переважала активність лівої півкулі.

"Ми виявили, що музиканти частіше користувалися обома сторонами лобових доль, ніж не музиканти. Це свідчить про якісну відмінність в мисленні цих двох груп людей", - стверджує один з авторів дослідження Бредлі Фоллі.

Одне з можливих пояснень, на думку вчених, полягає в тому, що музиканти використовують відразу обидві руки при грі на музичних інструментах. Крім того, вони повинні одночасно читати ноти і грати музичний твір, що вимагає роботи обох півкуль. На думку вчених, це свідчить про те, що інтенсивні заняття музикою сприяють інтелектуальному розвитку.

Результати дослідження опубліковані в журналі Brain and Cognition, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Музиканти мають найвищий IQ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі