пʼятниця, 18 квітня 2008 09:24

Морква і гарбуз корисні для легенів

Морква і гарбуз корисні для легенів

Дієта, багата на бета-каротин, покращує роботу легенів як у некурців, так і у завзятих курців.

До такого висновку прийшли французькі учені під керівництвом Армель Генегу (ArmelleGuenegou) за наслідками 8-річного дослідження за участю 1194 добровольців у віці від 20 до 44 років.

Для оцінки функціональної здатності легенів в учасників визначали об"єм форсованого видиху за 1 секунду (Офв1), крім того, фіксувалася концентрація бета-каротину і вітаміну Е в сироватці крові.

Результати дослідження показали, що з віком легені починають функціонувати гірше, причому показники Офв1 починають знижуватися вже в 28-29 років. В середньому у некурців Офв1 знижувався на 29,8 мл в рік. У людей, що викурюють більше 1 пачки сигарет на день, цей показник знижувався найбільшою мірою на 52 мл в рік.

Французькі дослідники з"ясували, що у некурців, у крові яких визначалися найвищі концентрації бета-каротину, функція легенів з віком страждала в найменшій мірі. Та ж залежність спостерігалася у завзятих курців, у крові яких виявлялися високі концентрації бета-каротину і вітаміну Е, повідомили учені.

Бета-каротин є попередником вітаміну А і володіє антиоксидантними властивостями (перешкоджає утворенню вільних радикалів, які надають ушкоджують клітини). Бета-каротин міститься в моркві, червоному перці, гарбузі, манго і інших червоних і оранжевих овочах і фруктах, а також в шпинаті і брокколі.

Вітамін Е також є могутнім антиоксидантом. Основними джерелами вітаміну Е є рослинні масла, авокадо, насіння соняшнику, жирна риба, яйця.

На думку Генегу, позитивний вплив бета-каротину і вітаміну Е пов"язаний з їх антиоксидантними властивостями: ці речовини блокують вільні радикали, що утворюються в легенів при дії тютюну і деяких інших чинників, зокрема, що забруднюють агентів, що містяться в повітрі.

Не дивлячись на те, що бета-каротин і вітамін Е позитивно впливають на функціонування легенів, ці речовини не здатні захистити курця від інших наслідків шкідливої звички, зокрема, від раку легенів і серцево-судинних захворювань, попередила Генегу. Якнайкращим рішенням в цьому випадку є повна відмова від куріння, резюмувала дослідниця, повідомляє Ukrindustrial.

Зараз ви читаєте новину «Морква і гарбуз корисні для легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі