четвер, 03 квітня 2008 09:40

Модифіковані мікроби можуть перемогти рак у жінок

Ін"єкції генетично модифікованих бактерій Listeria monocytogenes можуть стати новою зброєю в боротьбі з раком шийки матки. Невелике клінічне дослідження підтвердило ефективність методики у декількох пацієнтів з онкологічним захворюванням на пізніх стадіях.

Протипухлинна вакцина, що містить бактерії Listeriamonocytogenes, розроблена американською біотехнологічною компанією Advaxis. Після модифікування бактерії стали безпечними для здоров"я і почали виробляти Hpv-e7 - ті самі молекули, які утворюються на поверхні пухлинних клітин раку шийки матки, викликаного папілломавірусом людини.

При попаданні в організм людини лістерії поглинаються так званими антігенпрезентуючими клітинами, викликаючи могутню імунну відповідь. Молекули Hpv-e7 також розпізнаються імунною системою як чужорідні, і клітини (зокрема ракові), що містять їх, піддаються атаці імунної системи. В результаті відбувається посилення протипухлинного імунітету.

Учені випробували нову методику на 13 пацієнтках з метастазуючим раком шийки матки. Позитивного ефекту вдалося досягти в чотирьох випадках. За словами учених, одна з пацієнток повністю позбавилася від раку, і не страждає рецидивом захворювання після двох років після введення лістерій. У інших трьох пацієнток розмір пухлини зменшився на 20%. Решта сім жінок в даний час померли в результаті онкологічного захворювання, повідомили дослідники.

В найближчому майбутньому Advaxis має намір провести клінічні випробування за участю 180 пацієнток, страждаючих ранішою стадією раку шийки матки. Крім того, плануються випробування протипухлинних вакцин, направлених проти злоякісних пухлин голови і шиї, яєчників, грудей і простати, повідомляє журнал NewScientist.

Зараз ви читаєте новину «Модифіковані мікроби можуть перемогти рак у жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі