вівторок, 12 серпня 2008 13:16

Мобільники викликають алергію

Японські учені висунули чергову гіпотезу про потенційну небезпеку, пов"язану із стільниковими телефонами. Вони припускають, що створюване ними випромінювання може провокувати розвиток алергічних реакцій.

До такого висновку лікарі з лікарні Унітіка в Киото прийшли в результаті експерименту, в якому взяли участь 52 пацієнти. В ході експерименту учасникам було запропоновано проглянути одногодинний відеофільм, причому половині учасників під час перегляду було дозволено мати при собі включений стільниковий телефон і розмовляти по ньому, а інших попросили вимкнути свої "мобільники" або просто залишити їх в палатах. Після перегляду учені узяли у пацієнтів проби крові і зміряли вміст в них біологічно активних речовин, що беруть участь в розвитку алергічних реакцій. Виявилось, що їх концентрація у людей, що користувалися під час експерименту мобільними телефонами, підвищена практично до "критичних" рівнів, які можуть викликати гостру алергічну реакцію. Попутно учені з"ясували, що шкіра людей, що звикли постійно користуватися стільниковими телефонами, чутливіша до алергенів домашнього пилу і пилку.

Дослідники упевнені в тому, що мобільні телефони якимсь чином пов"язані з алергічними реакціями, хоча механізм цього зв"язку пояснити їм поки не вдалося. Не дивлячись на те, що в дослідженні брали участь люди, самі по собі що мають підвищену схильність до аллергій, учені вважають, що "мобільники" однаково діють на чутливість до алергенів всіх людей.

Нагадаємо, що питання про дію стільникових телефонів на організм людини обговорюється вже як мінімум 10 років. За цей час були проведені десятки досліджень, що підтвердили зв"язок "мобільників" з найрізноманітнішими захворюваннями, - починаючи від імпотенції і закінчуючи передчасним старінням. Проте з урахуванням того, що результати багато з цих досліджень підтвердити так і не вдалося, остаточних висновків про шкоду "мобільників" так і не було зроблено, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Мобільники викликають алергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі