пʼятниця, 24 жовтня 2008 11:24

Медики визначили найшкідливішу дієту

Медики визначили найшкідливішу дієту

Прагнення схуднути швидко і набагато може відняти не тільки зайві кілограми, але і здоров"я. У зв"язку з цим дієтологи не зупиняються в спробах визначити найздоровіший раціон живлення.

Неодноразово доводилося, що найкорисніша дієта для людини - середземноморська, яка включає фрукти, овочі і оливкове масло. Тепер дослідники вирішили йти від супротивного і виявилинайбільш нездоровий раціон.

Як вдалося з"ясувати ученим Університету Макмастер, що знаходиться в Онтаріо в Канаді, - багато м"яса і смажені продукти з високим вмістом солі, цукру, жиру - відповідальні за 30% випадків серцевих нападів у всьому світі.

Фахівці провели дослідження дієтичних звичок в 52 країнах і виділили три основні типи харчування.

Перший - східний, він включає різні соуси, сою і морепродукти.

Другий - середземноморський, який включає фрукти, овочі і оливкове масло.

Останній - західний - смажена і солона їжа, яйця, м"ясо.

Про шкоду "західної" дієти відомо вже давно. Учені нагадують, що підвищена кількість солі збільшує  тиск, а підвищена кількість жиру погано впливає на судини. "30% серцевих нападів викликано поганим живленням", - сказала ведучий дослідження Румунія Ікбал. Проте в кожному різновиді живлення є свої недоліки, яким, наприклад, є соєвий соус в раціоні людей Сходу. Тому охочі понизити ризик серцевих захворювань повинні ретельніше стежити за тим, що вони їдять, попереджають експерти.

"Це дослідження показує, що неважливо, де ти живеш - в Болтоні або в Бомбеї, що ти любиш більше - британську, карибську або азіатську кухню. Найголовніше - звести до мінімуму споживання солі, смажених і жирних продуктів і збільшити кількість споживаних фруктів і овочів", - говорить Елен Мейсон, член Британського кардіологічного фонду.

У осінній період, щоб позбавитися від депресії, дієтологи радять включити в свій раціон банани, шоколад і горіхи. За словами медиків, даний набір продуктів вибраний не випадково. Наприклад, Бельгія, населення якої схильне до депресій через дефіцит сонячного світла, вважається однією з батьківщини шоколаду. У раціоні ж скандинавських народів важливе місце займають банани.

Британські учені з"ясували, що для підвищення настрою досить просто вдихати аромат шоколаду. А медики Японії вважають доведеними такі благотворні властивості шоколаду, як підвищення опірності до стресів, а також профілактика деяких видів раку, виразки шлунку і алергічних захворювань. Вони запевняють, що шоколад запобігає і руйнуванню зубів.

Деякі продукти містять дуже багато гормонів, які є провідниками нервових імпульсів. Якщо людина захоплюється певними продуктами - шукай депресію. Вона на рівні інстинктів сама намагається її лікувати.

Американці давно встановили прямий зв"язок між харчуванням  і психічними розладами. Існує безліч методик по лікуванню таких захворювань за допомогою спеціальних дієт. Наприклад, в Радянському Союзі проводилися дослідження, вивчаючі можливість застосування голодування для лікування шизофренії.

Жанна МАКСИМОВА

За матеріалами http://www.kleo.ru/

Зараз ви читаєте новину «Медики визначили найшкідливішу дієту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі