вівторок, 03 червня 2008 07:09

Материнське молоко краще захищає дівчат, ніж хлопчиків

Материнське молоко краще захищає дівчат, ніж хлопчиків

Материнське молоко захищає дівчат від інфекцій краще, ніж хлопчиків, з"ясували вчені з дитячого медичного центра Джона Хопкінса (США).

Автори статті в журналі Pediatrics спостерігали за 119 дітьми з Буенос-Айреса протягом першого року життя й встановили також, що дівчата на штучному вигодовуванні більше ризикують захворіти на важкі респіраторні інфекції.

Учені відслідковували реакцію на першу після народження дитини інфекцію й встановили, що дівчата, яких вигодовують грудним молоком, рідше потрапляли до лікарень з гострими респіраторними інфекціями. Тільки 6% з них занедужали настільки важко, що їх довелося госпіталізувати, водночас 50% дівчат, яких годували негрудним молоком, потрапили до лікарень.

А на показник частоти госпіталізації хлопчиків грудне вигодовування не впливає: всі вони потрапляли до лікарні у 18% випадків. Схожа ситуація зберігалася протягом першого року життя.

Ці результати змушують засумніватися в теорії, що імунно-активні речовини, які є в грудному молоці й передаються прямо від матері до дитини, можуть запобігати інфекції - адже в цьому разі й хлопчики, і дівчата отримували б, найімовірніше, рівний захист. "На тлі цих результатів ми починаємо вважати, що через молоко не передається прямий захист від інфекцій дихальних шляхів, однак він включає в організмі дитини якийсь універсальний захисний механізм, який з якихось причин легше запускається у дівчат, ніж у хлопчиків", - говорить один з авторів статті доктор Фернандо Полак з дитячого центру Хопкінса, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Материнське молоко краще захищає дівчат, ніж хлопчиків ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі