пʼятниця, 08 серпня 2008 13:49

Люди можуть слухати очима

Люди можуть слухати очима

Американські учені виявили людей, які здатні "чути" те, що вони бачать. Рідкісна форма синестезії (явища, при якому при подразненні одного органу чуття виникають інші органи здатні перейняти їх функції) була зафіксована, коли один із студентів Каліфорнійського технологічного інституту сказав, що "чує звуки" екранної заставки комп"ютера.

Як повідомляє журнал New Scientist, дослідники знайшли в інституті ще трьох осіб з цим типом синестезії. Поширенішим різновидом цього феномена є здатність сприймати числа і букви як кольори.

Нова форма синестезії була відкрита доктором Меліссою Саєнц, коли групу студентів водили по її лабораторії. Один з них запитав, чи чує хтось, як бігають крапки на екрані комп"ютерного монітора. Виявилось, що цей студент володіє здатністю чути рухомі зображення.

Доктор Саєнц показала рухомі крапки сотням студентів, які погодилися взяти участь в експериментах, і знайшла ще трьох з такими ж здібностями. За словами доктора Джулії Сімнер, також широко поширена форма синестезії, при якій люди бачать кольори, слухаючи музику. Одним з них є британський художник Девід Хокні, повідомляє Бі-бі-сі

Зараз ви читаєте новину «Люди можуть слухати очима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі