вівторок, 27 березня 2007 06:50

Лісові ягоди захищають від раку кишковика

Речовина, що у великій кількості міститься в лісових ягодах чорниці і голубиці, захищає від дії канцерогенів і уповільнює розвиток раку товстого кишечника. До таких висновків дійшли американські учені в результаті експериментів на лабораторних щурах.

Звіт про цей експеримент був представлений на черговій національній конференції Американського хімічного товариства.

В ході дослідження, проведеного фахівцями Університету Рутгерса і Департаменту Сільського господарства США, учені спостерігали за щурами, в їжу яких підмішувалися канцерогени, що викликають рак товстої і прямої кишки.

Розтин, проведений на дев"ятому тижні після початку експерименту, показав, що в кишечнику щурів, які отримували птеростілбен, було на 57% менше передракових новоутворень. Крім того, у тих, що отримували корисний інгредієнт тварин знижувалася швидкість ділення клітин епітелію кишечника і активність генів, які створюють запальні реакції. Обидва цих чинника пов"язані з підвищеним ризиком раку кишковика.

На думку авторів дослідження, отримані результати свідчать про те, що птеростілбен може стати новим ефективним засобом профілактики одного з найбільш поширених онкологічних захворювань.

Експериментальні дані свідчать також про те, що чорниця і голубиця укріплюють пам"ять і знижують ризик серцево-судинних захворювань, повідомляє Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Лісові ягоди захищають від раку кишковика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі