понеділок, 31 січня 2011 11:00

Лікарі зрозуміли причини раптової зупинки серця

Лікарі зрозуміли причини раптової зупинки серця

Учені з Інституту Віктора Чанга у Сіднеї, Австралія, наблизилися до розуміння того, як контролюється ритм скорочень серця і чому багато з широко поширених ліків, включаючи низку антибіотиків, антигістамінні та антипсихотичні засоби, можуть стати причиною потенційно смертельної аритмії.

Зокрема, дослідникам вдалося зрозуміти, як функціонують "ворота", що відкривають та закривають один з основних каналів, якими у серце надходить електричний імпульс. Професор Джеймі Ванденберг, який керував дослідженням, уточнив: у нашому організмі є декілька каналів, якими в клітини і з них рухаються іони, що ініціюють серцебиття.

Дія багатьох існуючих лікарських засобів залежить від позиції цих "воріт". Препарати прикріплюються до каналів, тим самим блокуючи проходження іонів. Це викликає синдром подовження від інтервалу QT. При такому стані тривалість процесу реполяризації міокарда шлуночків подовжується, в результаті чого зростає ризик виникнення аритмії.

Група ліків, які найчастіше викликають побічний ефект у вигляді синдрому подовження від інтервалу QT, - це антипсихотичні засоби, які прописують пацієнтам з шизофренією та іншими психічними розладами. Після прийому цих препаратів хворі втричі частіше за інших стають жертвами раптової серцевої смерті, яку викликає аномальний серцевий ритм.

Калієвий канал під назвою hERG - надзвичайно "липкий". До нього прикріплюється більшість ліків, коли закриті зовнішні "ворота". Дослідження дозволило з'ясувати, що ці "ворота" працюють набагато більш комплексно, ніж вважалося. Щоб відкрити їх, потрібна ціла серія складних, взаємопов'язаних рухів.

Фахівці вважають, що такий же механізм відкривання-закривання "воріт" діє в інших каналах, що грають важливу роль в електричній системі серця і контролюючих електричний зв'язок в мозку. Тепер вчені зможуть розробити такі засоби, які не будуть блокувати важливі електричні канали в організмі. Отже, хворі зможуть вживати ліки без остраху.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Лікарі зрозуміли причини раптової зупинки серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі