четвер, 03 травня 2007 13:15

Лікарі пропонують видаляти апендикс через рот або піхву

Протягом останніх двох тижнів три групи дослідників з Франції та США заявили про успішні випробування нової хірургічної техніки, що дозволяє отримати доступ до внутрішніх органів через природні отвори на тілі хворого.

Ендоскопічні інструменти вводяться через рот, або через піхву, а потім проникають в черевну порожнину крізь невеликий прокол в стінці цих органів. Видалені тканини, а також зразки тканин для аналізу витягуються назовні тим же шляхом.

Фахівці Медичного центру Університету Огайо провели десять біопсій через рот пацієнтам з підозрою на рак підшлункової залози. Майже одночасно дві операції з видалення жовчного міхура, в яких як вхідний отвір використовувалася піхва, були успішно проведені в Нью-Йорку і Страсбурзі (Франція).

Перевагами нової техніки, що отримала назву транслюмінальної хірургії (NOTES), є повна відсутність шрамів на тілі й короткий відновний період - хворий, що переніс таку операцію може повернутися до роботи того ж дня. Крім того, у ряді випадків такі втручання можна проводити без наркозу, оскільки кількість нервових закінчень у стінках внутрішніх органів, на які наносяться проколи, відносно невелика, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі пропонують видаляти апендикс через рот або піхву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі