пʼятниця, 28 березня 2008 14:49

Лікарі: Їжа викликає стрес

Учені стверджують, що в незалежності від смаку їжі і рівня задоволення, яке вона доставляє, будь-яка трапеза завжди означає виникнення окислювального стресу для організму. Під час переварювання їжі виробляються небезпечні молекули під назвою вільні радикали. Протистояти руйнівній дії допоможуть антиоксиданти, що містяться в овочах і фруктах.

Здатність природних антиоксидантів боротися з вільними радикалами є ще одним плюсом у бік вживання великої кількості овочів і фруктів, стверджують учені з Центру сільськогосподарських досліджень (Agricultural ResearchService). За словами доктора Роланда Пріора, кожна трапеза повинна супроводжуватися вживанням великої кількості свіжої рослинної їжі для поліпшення травлення.

Для того, щоб максимально вивчити ефект антиоксидантів, який виявляється з боку овочів і фруктів по відношенню до окислювального стресу, що випробовується організмом після їжі, учені провели чотири крупні дослідження, в яких взяли участь жінки, що не страждають на серйозні захворювання. Було встановлено, що після їжі в крові людини рівень антиоксидантів помітно знижується. В той же час учені показали, що вживання винограду після їжі сприяє нормалізації рівня антиоксидантів під час переварювання їжі.

За словами фахівців, недолік сирих овочів і фруктів в раціоні людини може привести до пошкоджень клітин організму вільними радикалами. Подібні порушення в організмі є передвісниками атеросклерозу, онкологічних і інших серйозних захворювань.

Результати даного аналізу були опубліковані в останньому номері журналу Journalof theAmerican Collegeof Nutrition, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі: Їжа викликає стрес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі