неділя, 06 лютого 2011 12:00

Лікар: Злоякісні пухлини у грудях жінок виявляють чоловіки

Лікар: Злоякісні пухлини у грудях жінок виявляють чоловіки

40% пухлин у молочних залозах жінок знаходять їх сексуальні партнери. Такі данні стосовно США озвучила Галина Майструк, національний представник Європейської коаліції проти раку в Україні Europa Donna, голова правління Благодійного фонду "Здоров'я жінки та планування сім'ї", онкогінеколог, маммолог.

Разом з іншими спеціалістами і представниками влади вона взяла участь у прес-брифінгу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком 4 лютого у Черкасах.

Самообстеження грудей рекомендують робити з 20 років, але українки часто нехтують цією рекомендацією.

"Парадокс у тому, що груди – зовнішній орган, але жінки з віком просто забувають про нього. Ми проводили опитування, чому жінки не оглядають свої груди. Відповіді такі: не пам'ятають, бояться, уявляють, що груди – це пухова подушка, але на дотик знаходять там масу вузликів, затвердінь", - зазначила Галина Майструк.

Щоб зменшити ризик захворювання раком грудей, спеціаліст радить дізнатися про фактори, які можуть підвищувати ризик розвитку хвороби. Це – вік, випадки захворювання на рак молочної залози, яєчників або простати у родині, народження першої дитини після 35 років, високий рівень естрогену у крові. Більше ризикують ті жінки, які відмовляються годувати груддю, зловживають алкоголем та ведуть малорухливий спосіб життя.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Лікар: Злоякісні пухлини у грудях жінок виявляють чоловіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі