четвер, 19 липня 2012 00:34

Лазерний імпульс може назавжди вирішити проблеми з енергією - американські вчені
5

Фото: Фото: Daily Mail

Daily Mail розповідає про розробку методу отримання енергії за допомогою термоядерного синтезу. Роботи ведуться в каліфорнійському Національному комплексі лазерних термоядерних реакцій (NIF).

Суть методу полягає в тому, щоб поставити на службу людині контрольовану термоядерну реакцію, подібну тій, що протікає в зірках і водневих бомбах. Для цього дослідники опромінюють могутнім лазером кульки, виготовлені з ізотопів водню - дейтерію і тритію. Під впливом випромінювання кульки нагріваються до дуже високої температури і стискаються в сотні разів, в результаті чого відбувається злиття атомів і викид нейтронів, за допомогою яких можна нагріти воду і, отже, привести в рух парову турбіну електрогенератора.

Не так давно за допомогою батареї з 192 лазерів фахівцям NIF вдалося згенерувати імпульс максимальною потужністю 500 трлн ват - це в тисячу разів більше, ніж одномоментно споживають всі Сполучені Штати. При цьому тривалість імпульсу становила всього 23 мільярдних долі секунди. Старший науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту доктор Річард Петрессо назвав цю подію "видатним досягненням". Вчені "створили в лабораторії умови, досі існували лише в глибині зірок", пояснив він.

Поки енергія, витрачена на запуск реакції, перевищує вихід, але вчені розраховують, що з часом їм вдасться подолати поріг рентабельності.

Зараз ви читаєте новину «Лазерний імпульс може назавжди вирішити проблеми з енергією - американські вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі