вівторок, 29 липня 2008 17:32

Курців вбиває їх власна імунна система

Курців вбиває їх власна імунна система

Курці важче, ніж некурці переносять вірусні інфекції, зокрема, грип не через ослаблений імунітет, а навпаки - через гіпертрофовану імунну реакцію, що викликає ураження тканин, йдеться у дослідженні групи учених з Йельського університету, опублікованого в Journal of Clinical Investigation.

До останнього часу учені не могли пояснити, чому курці сильніше страждають від вірусних інфекцій. Любителі тютюнового диму більше, ніж некурці, ризикують померти під час епідемій грипу і більш уразливі до хронічних обструктивних хвороб легенів, таких як емфізема.

Більш того, діти, які є пасивними курцями, зазвичай також відрізняються гострішою реакцією при зараженні деякими респіраторними вірусними інфекціями.

Раніше у науці панувала думка, що куріння знижує антивірусні реакції імунної системи. Проте група дослідників з Йеля під керівництвом доктора Джека Еліаса (JackElias) виявила, що все насправді навпаки.

Їх експерименти показали, що імунна система мишей, які піддавалися дії тютюнового диму (еквівалентному двом сигаретам в день), дуже гостро реагувала на віруси, подібні до вірусу грипу. Імунна система мишей, які "палять", нормально справлялася з вірусом, але дуже сильне запалення призводило до пошкодження тканин.

"Антивірусна реакція у мишей, що піддавалися дії сигаретного диму, була не тільки не низькою, але навіть гіпертрофованою. Це відкриття означає, що курці мають проблеми не тому, що їх організм не може справитися з вірусом, їх біди пов"язані з тим, що імунна система дуже сильно реагує на них", - говорить Еліас, слова якого наводяться в повідомленні університету.

За його словами, імунна система курців "використовує ковальський молот для того, щоб убити муху".

Дослідники також визначили, що у мишей-"курців" швидше розвиваються деякі інші хвороби легенів.

"Якщо така гіпертрофована реакція імунної системи буде підтверджена в дослідженнях на людях, це буде першим поясненням, чому курці сильніше страждають від вірусних інфекцій. Після цього ми можемо шукати шляхи запобігти пошкодженням тканин легенів", - відзначив Еліас, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Курців вбиває їх власна імунна система ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі