понеділок, 14 грудня 2015 14:49

Комп'ютерні 3D-ігри позитивно впливають на пам'ять - вчені

Комп'ютерні 3D-ігри позитивно впливають на пам'ять - вчені

Батьки діляться на тих, хто дозволяє дітям грати у відеоігри годинами і тих, хто вважає, що це руйнує їх інтелект.

Дослідники спростували шкоду даної комп'ютерної розваги для дітей і навіть заявили про користь, яку вона непомітно приносить гравцям. У новій роботі психологи з Університету Каліфорнії в Ірвайні показали, що гра в досить складному тривимірному оточенні позитивно позначається на пам'яті.

Для цього автори набрали групу студентів-добровольців, які раніше не цікавилися комп'ютерними іграми, і пропонували їм витрачати на це заняття по 30 хвилин щодня протягом двох тижнів. Студенти однієї групи грали в Super Mario 3D World, яка відрізняється складним віртуальним оточенням, другі ж – в порівняно просту і, за висловом учених, "пасивну" 2D-головоломку Angry Birds. Перед кожним сеансом гри і після нього піддослідні проходили тести на розпізнавання і запам'ятовування об'єктів.

В результаті було показано, що у тих, хто грав у більш складну гру, результативність проходження тестів підвищується в середньому на 12% (автори зазначають, що приблизно на таку ж величину пам'ять людини природним чином знижується за час від 45 до 70 років). При цьом ті, хто грали в Angry Birds ніякого помітного поліпшення результатів не продемонстрували.

"По-перше, у 3D-ігор є дещо, чого завжди позбавлені гри в 2D-просторі, – говорить Крег Старк (Craig Stark), один з авторів роботи. – Вони містять на порядок більше "просторової" інформації, об'єму для дослідження. По-друге, цю інформацію потрібно осмислити і запам'ятати". Це і змушує гіпокамп – одну з ключових частин мозку, які беруть участь у роботі пам'яті, – діяти активніше.

"Часто кажуть, що активний, динамічний спосіб життя може бути істотним чинником поліпшення когнітивних здібностей. І якщо не всі з нас можуть проводити вільний час, подорожуючи і відкриваючи світ, для всіх існують альтернативні можливості. Відеоігри можуть бути доступним і приємним варіантом" - зазначив Старк.

Зараз ви читаєте новину «Комп'ютерні 3D-ігри позитивно впливають на пам'ять - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі