четвер, 10 квітня 2008 12:25

Кофеїн захищає від склерозу

Прийом кофеїну в чистому вигляді захищає мозок мишей від експериментального аутоіммунного енцефаломієліту - загальноприйнятої біологічної моделі розсіяного склерозу людей. Учені з Корнуельського університету, що представили свою роботу на конференції "Експериментальна біологія", прирівняли ту кількість кофеїну, яку вони давали мишам з водою до 8 чашок в день для дорослої людини.

Не дивлячись на те, що патогенез розсіяного склерозу до кінця не вивчений, одним з шляхів розвитку хвороби вважається пов"язання аденозіна з рецепторами на поверхні клітин центральної нервової системи. Кофеїн здатний зв"язуватися з тими ж рецепторами, а крім того - проникати в мозок через гематоенцефалічний бар"єр. В результаті рецептори стають зайняті, і аденозін не може запустити каскад реакцій, що завершується проникненням кліток імунної системи в мозок і розвитком аутоіммунних станів.

Учені, що підтвердили позитивний ефект на мишах, генетично схильних до розвитку аналога розсіяного склерозу, не рекомендували займатися самостійною профілактикою. Адже побічні ефекти таких дозувань не вивчені, хоча наслідки восьми чашок кави щодня можна без зусиль уявити, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Кофеїн захищає від склерозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі