вівторок, 28 грудня 2010 12:34

Кава викликає у п'яної людини помилкову впевненість у тверезості

Кава викликає у п'яної людини помилкову впевненість у тверезості

Американські вчені під час дослідження прийшли до висновку, що кава не допомагає повернути тверезість свідомості після вживання алкоголю.

Фахівці провели лабораторні дослідження на мишах. Гризунам давали етиловий спирт і кофеїн окремо і разом. Потім тварин поміщали в лабіринт, після чого вивчали їхню поведінку.

Коли лабораторним тваринам давали і етанол, і кофеїн, з'ясувалося, що ці речовини блокують дії один одного. Зокрема, алкоголь знижував підбадьорливий ефект кофеїну, викликаючи у тварин велику розслабленість і роблячи їх менш сприйнятливими щодо можливих небезпек.

За словами фахівців, випита чашка кави викликає у п'яної людини помилкову впевненість у тому, що вона твереза і цілком адекватна у своїх діях. Люди можуть відчувати себе бадьорими і здатними впевнено діяти у небезпечній ситуації, наприклад, сісти за кермо автомобіля в нетверезому стані.

Вживання кави в помірних дозах підсилює процеси збудження в корі головного мозку, усуває сонливість, створює відчуття бадьорості і припливу сил, збуджує дихальний центр.

У складі кавових зерен виявлено ще різні речовини, що мають певне значення для людини: білки, амінокслоти, ліпіди, полісахариди, жирні, органічні і нуклеїнові кислоти, пектинові і дубильні речовини, мінеральні солі і вітаміни.

Vrach.tv

Зараз ви читаєте новину «Кава викликає у п'яної людини помилкову впевненість у тверезості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі