четвер, 20 листопада 2008 17:06

Канадські вчені виявили ще один ген чоловічого облисіння

Канадські вчені виявили ще один ген чоловічого облисіння

Канадські вчені виявили ще один ген чоловічого облисіння, що збільшує ймовірність втрати волосся в сім разів.

В експерименті, організованому в університеті Макгілла, взяли участь 5 тисяч добровольців з наявністю ознак раннього облисіння і без них.

Дослідники змогли виявити у кожного сьомого піддослідного деякі зміни в послідовності двох генів, що призводять в результаті до втрати волосся на голові.

Один з цих генів вже був відомий фахівцям. Він знаходиться в Х-хромосомі і успадковується по лінії матері.

Інший ген, який знаходиться в 20-й хромосомі, відкрито вперше. Як підкреслили вчені, 20-а хромосома успадковується від обох батьків і може пояснювати схожість у процесах облисіння між батьками і синами. Експерти підрахували, що якщо чоловік має обидва гена, в Х-хромосомі і в 20-й хромосомі, то ймовірність його облисіння збільшується в 14 разів.

"Хоча невідомий раніше ген помічений поки що тільки в європейців, ми все ж думаємо, що він також є і в інших народностей", - відзначає один із авторів дослідження Брент Річардс. Це дослідження допоможе людині ще в молодості дізнатися,чи загрожує йому лисина, а також допомогти створити ефективні засоби збереження волосся.

"Використання генної терапії у випадку з облисінням звучить заманливо. Однак навряд чи тут необхідно системний генно-терапевтичний вплив, оскільки облисіння не є захворюванням, що загрожує здоров"ю, а лікування, у тому числі і шляхом виправлення гена, потребуватиме додаткових досліджень", - розповів співробітник Інституту загальної генетики ім. Вавілова, доктор біологічних наук, професор Сергій Кисельов.

Цінність дослідження канадських вчених полягає в тому, що нарешті стала відома генетична причина облисіння. Залишається досліджувати ланцюжок розвитку молекулярних і біохімічних подій, що призводять до втрати волосся, і знайти в цьому ланцюжку місце, на яке можна впливати без шкоди для інших функцій організму. Це дозволить чоловікам повністю контролювати стан власного волосся.

Нагадаємо, раніше вченим у боротьбі з облисінням були доступні тільки методи нарощування волосся вже після їх випадіння. Так, у червні фахівці британської компанії Intercytex знайшли революційний, за їх твердженням, метод імплантації волосся.

Фахівці стверджують, що майже кожен третій чоловік після 50 років страждає облисінням, деякі ж позбавляються волосся після хіміотерапії, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Канадські вчені виявили ще один ген чоловічого облисіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі