пʼятниця, 07 жовтня 2011 12:43

Італійська Вікіпедія "самознищилась" на знак протесту проти цензури

Італійська Вікіпедія "самознищилась" на знак протесту проти цензури

Творці італійського розділу популярної онлайн-енциклопедії Wikipedia вирішили видалити всі опубліковані там статті на знак протесту проти проекту закону, що забороняє публічне оприлюднення перехоплених телефонних розмов, передає РИА "Новости".

Згідно з цим законопроектом, якщо будь-яка особа виявить на інтернет-сайті "зухвало невірну" інформацію про себе, вона має право вимагати від редакції випустити спростування протягом 48 годин.

Участь суду при цьому не потрібна - досить, щоб жертва сама вважала опубліковане наклепом. Останнім часом різного роду "витоки" серйозно шкодили репутації скандально відомого прем'єра країни Сільвіо Берлусконі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська Вікіпедія за числом статей обігнала норвезьку і вийшла на 14-е місце в світі

На думку добровольців, які пишуть і підтримують італійську Вікіпедію, положення нового закону дозволять безпосередньо цензурувати веб-сайти. Крім того, законопроект суперечить самій суті "народної онлайн-енциклопедії", і її подальше існування в Італії неможливе, заявили автори звернення на головній сторінці італійської Wikipedia. У Вікіпедії є редактори, але немає редакції - нейтральність та істинність публікованих матеріалів вироблялася в ході діалогу між учасниками проекту.

Вони також відзначають, що італійське законодавство вже передбачає боротьбу з наклепом. Крім того, він суперечить положенням Загальної декларації прав людини, що лежить в основі законодавства всіх розвинених країн.

Таким чином, автори Вікіпедії не відмовляють громадянам у праві на захист свого імені, але протестують проти закону, який фактично дозволяє цензурувати будь-який сайт без рішення суду.

На знак підтримки звернення італійські користувачі інтернету почали збір підписів під петицією "Врятуємо Вікіпедію".

Зараз ви читаєте новину «Італійська Вікіпедія "самознищилась" на знак протесту проти цензури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі