пʼятниця, 21 серпня 2009 18:36

Іспанський тритон вбиває ворогів власними ребрами (ФОТО)

Іспанський ребристий тритон захищається від ворогів власними ребрами. Британські учені описали точний механізм функціонування незвичайної зброї цих земноводних в статті в журналі JournalofZoology. Про їх роботу пише портал ВВС News.

Ребристий тритон, що поражає ворогів власними кістками, був вперше описаний 1879 року, проте до цих пір біологи не знали, як саме він це робить. Багато вчених припускали, що ребра виходять з тіла крізь особливі пори. Автори нового дослідження за допомогою рентгенівського аналізу уточнили спосіб, за допомогою якого тритони вивертають ребра.

При наближенні ворогів земноводне різко висуває ребра вперед, збільшуючи кут між ними і хребтом до 50 градусів. Ширини тіла вже не вистачає, щоб утримати ребра усередині, і вони протикають шкіру. Гострі кінці ребер ранять хижака. При цьому на кінцях ребер знаходиться отруйна речовина, смертельна для багатьох тварин.

Самі тритони не дуже страждають від отримуваних ран (правда, автори не вивчали питання про больові відчуття земноводних). Вони відомі своєю здатністю швидко заліковувати пошкодження, а власна отрута не заподіює їм шкоди. Найближчим часом автори роботи мають намір вивчити склад отрути і зрозуміти, в чому причина стійкості до нього тритонів.

За матеріалом Лента.Ру
Зараз ви читаєте новину «Іспанський тритон вбиває ворогів власними ребрами (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі