середа, 30 квітня 2008 16:35

Хвороби людей похилого віку починають вражати дітей

Хвороби людей похилого віку починають вражати дітей

Остеопороз – нестача кальцію. Раніше такої недуги у списку дитячих хвороб не було. Тепер медики Вінниччини спостерігають зниження щільності кісткової маси в кожної третьої дитини. Лікарі говорять, причина остеропозу – погане харчування та екологія. Як правильно годувати дитину, медики ще можуть навчити батьків, та боротися з незадовільним станом довкілля без втручання влади лікарі не спроможні.

Крихкі зуби, часті переломи, рахіт – перші ознаки дитячого остеопорозу. Доросла хвороба у дітей непокоїть вінницьких медиків. Торік до травмпункту обласної дитячої лікарні звернулося сім тисяч малюків, з них 4 тисячі з переломами. Бентежить лікарів те, що остеопороз не визначиш без детального обстеження.

Володимир Дусик, завідувач відділенням травматології Вінницької міської дитячої поліклініки N1: "Є порушення елементарного порядку, пов"язані з харчуванням і нашою екологією, і навіть можемо пояснити з цим, що зростає кількість травм. Здавалось, не повинно тут бути перелому, а потім дивимось - явище остеропорозу".

Умови, в яких розвиваються діти, харчування і спосіб життя мають неабиякий вплив на засвоєння організмом кальцію. Медики вважають, батьки приділяють недостатньо уваги дитячому раціону.

Оксана Фіщук, головний дитячий ендокринолог Вінницької області: "Зараз діти стали менше споживати молочних продуктів, є навіть діти, які зовсім не люблять молочні продукти, а молочні продукти – це основне джерело кальцію в організмі. Особливо багаті кальцієм кефір, творог, тверді сири, вершки".

Екологи звинувачують у дитячому остеропорозі передусім погану воду. Саме у воді, за дослідженнями науковців, найбільше кальцію, якого так потребує організм людини. Однак нині і річкова, і кринична вода незадовільна. Практично у кожній водоймі є пестициди.

Василь Петрук, декан факультету екології Вінницького національного технічного університету: "Пестициди навіть в незначній кількості, вони суттєво впливають на жирову тканину, особливо на печінку, а печінка, як ви знаєте, – це досить такий серйозний чинник, який формує засвоєння кальцію, магнію в організмі".

Дитячий остепороз досліджують провідні українські вчені. Вони вважають, що єдиний спосіб вберегти малечу від хвороби - це радитися з перших днів життя дитини з лікарями. Зокрема, як поєднувати продукти, щоб кальцій потрапляв до організму у достатній кількості. Від можновладців медики очікують вирішення екологічних проблем: ліквідації стихійних сміттєзвалищ та складів отрутохімікатів, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Хвороби людей похилого віку починають вражати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі