понеділок, 08 вересня 2008 13:04

Google святкує десятирічний ювілей

У минулу неділю, 7 вересня, було рівно десять років з моменту створення Сергієм Бріном і Леррі Пейджем компанії Google, найпопулярнішої в інтернеті пошукової системи.

Назву Google бере початок від математичного терміну Googol, що позначає одиницю з сотнею нулів. Даний термін був придуманий Мілтоном Сироттом, племінником американського математика Едварда Казнера, що написав спільно з Джеймсом Ньюменом книгу "Математика і уява". За однією з версій, Брін і Пейдж вибрали слово Googol як основу назви своєї компанії, щоб відобразити той величезний об"єм інформації, який регулярно обробляє пошукова система. Примітно, що в 2006 році назва пошукача Google була занесена в Оксфордський словник англійської мови, а перехідне дієслово to google (аналог російською мовою - "гуглити") - включений в одинадцяте видання американського тлумачного словника Merriam-webster.

Першим офісом компанії Google став гараж в північній Каліфорнії, орендований Бріном і Пейджем у однієї із знайомих. В даний час штаб-квартира Google знаходиться в Маунтін-Вью (штат Каліфорнія), а офісний центр в Нью-Йорку має площу майже в 30 тисяч квадратних метрів. За станом на червень цього року штат компанії складав майже 20 тисяч чоловік. У 2004 році Google почала продаж акцій на фондовій біржі, і зараз капіталізація компанії оцінюється приблизно в 160 мільярдів доларів.

В даний час Google - це набагато більше, ніж просто пошукова система. Компанія надає безліч інших безкоштовних інтернет-сервісів - від картографічної служби GoogleMaps і електронного глобуса GoogleEarth, до відеохостингу Youtube і пакету офісних додатків GoogleApps. А минулого тижня Google випустила бета-версію власного браузера Chrome. Втім, близько 98-99% виручки компанія отримує за рахунок реклами, повідомляє Компьюлента.

Зараз ви читаєте новину «Google святкує десятирічний ювілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі