Ексклюзиви
неділя, 27 вересня 2020 11:25

Голосом можна стабілізувати нервову систему - акторка дубляжу Катерина Сергеєва

Автор: Тарас Подолян
  Катерина Сергеєва
Катерина Сергеєва

Голосом можна стабілізувати емоційний стан і нервову систему навіть якщо вона розхитується під час переживань. Про це Gazeta.ua розповіла акторка дубляжу Катерина Сергеєва. Вона озвучує головних героїнь фільмів на великому екрані, а також навчає охочих сценічній мові і дикторському мистецтву на власних курсах.

"В повсякденному побутовому використанні голос звучить трошечки неконтрольовано, інтуїтивно. Професійно ж подати вгору голос можна по-різному. Професійна техніка базується на чітких точках виводу звуку. Я як викладач враховую природу учня. Буває, у людини дуже тихий голос. Це зв'язки просто не привчені працювати в належній амплітуді, і цей голос просто треба підняти з дна.

Голос може запасти на дно, якщо не використовує резонатори, площини посилення, тому що вібрація зв'язочок мінімальна. Потрібно почути ті точки посилення, потім ми з учнем фіксуємо ці точки, до яких дістався нарешті голос. Він починає повноцінно резонувати і лунати. Щоб звучати по-новому, людині треба також перебудувати свій слух, мислення, сприйняття себе", - ділиться актриса.

"Якщо голос професійний, ви можете зовнішньою технікою контролювати свій емоційний стан, можете голосом стабілізувати нервову систему навіть якщо вона розхитується під час переживань. Через звук ви себе стабілізуєте.

Нерідко виявити силу голосу перешкоджають психологічні затиски

Голос – це відображення нашої душевної природи. Як би ми його не виводили, ваш звук показує вашу психоприроду. Не треба нав'язувати людині іншу природу. Просто треба вивести звук і почути, як у цій природі людині найкомфортніше звучати.

Якось до мене на навчання прийшла дівчина з високим голосочком. Думаю: зрозуміло, це середній регістр, спробуємо більше над об'ємом працювати. А в ході роботи з'ясовується, що там повноцінний низький голос. Людина про нього не знала. При тому що це актриса, модель з тоненькою шиєю, сама тоненька, худюща, а в неї такі низи. Вони просто не використовувалися. Голосову природу людини потрібно правильно ідентифікувати і діагностувати".

Автор: Тарас Подолян
  Вибудовувати свій голос приходять не лише ті, які хочуть в майбутньому стати дикторами і акторами дубляжу
Вибудовувати свій голос приходять не лише ті, які хочуть в майбутньому стати дикторами і акторами дубляжу

Нерідко виявити силу голосу перешкоджають психологічні затиски.

"Часто затиск голосу пов'язаний з дитячими травмами, які не хочеться розгрібати, але людина все-одно розуміє, що щось не те, і просить підказати, що саме. За допомогою голосу можна змінити сприйняття себе.

Низький голос вважається особливо красивим. Це для жінки додаткові обертони і тембральність

Прийшла до мене на навчання диктор з телебачення. Сипіла і говорила майже пошепки: "З голосом щось не те. Канал найняв викладача. Уже рік він зі мною працює, але нічого не виходить". В ході занять ми з'ясували, що в неї високий дзвінкий голос, а канал рік тягнув її голос вниз.

Хоча низький голос вважається особливо красивим. Нижній регістр – це для жінки додаткові обертони, це тембральність. Але не можна завжди працювати тільки в одному регістрі. Якщо є можливість взяти кілька нот з верхнього і кілька нот з нижнього, їх треба брати. Це вже палітра, в якій ви будете звучати інакше, інтонувати, у вас будуть красиві переливи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озвучення мультфільмів - найскладніша робота для актора дубляжу

Вибудовувати свій голос приходять дуже різні люди: не лише ті, які хочуть в майбутньому стати дикторами і акторами дубляжу. Прийшла рятувальниця людей на воді, яка часто мусить говорити в рупор, тож вона хоче розкрити свій голос, прийшла вчителька англійської мови, якої хоче бути переконливою для своєї аудиторії. Дівчина з дитячим тонким голосом поскаржилася, що часто її по телефону сприймають за дитину. Є і російськомовна дівчина, яка захотіла перелаштувати свій мовний апарат на українську", - розповіла Катерина Сергеєва.

Голос – це другий інструмент в арсеналі актора. Він передає 30 % інформації про людину оточенню. 50 % успіху у вимові залежить від дихання. Під час розмови чим більше людина розслаблена, тим легше дихання – і навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Голосом можна стабілізувати нервову систему - акторка дубляжу Катерина Сергеєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути