субота, 19 липня 2008 11:33

Голос людини розвинувся від риб

Голос людини розвинувся від риб

Нове дослідження американських зоологів показало, що за появу у людини і всіх хребетних голосу (здатності видавати звуки) відповідальні риби, мозок яких еволюціонував 400 мільйонів років назад. Тепер учені абсолютно по-іншому відносяться до приказки "німий як риба".

Про те, що самці риб-мічманів можуть дуже сильно шуміти (гудіти, дзижчати, бурчати) знає майже все західне побережжя США.

Роблять вони це за допомогою свого плавального міхура, привертаючи тим самим до збудованого гнізда самок і захищаючи свою територію після запліднення ікринок.

Раніше біологи припускали, що здатність видавати звуки еволюціонувала від стародавніх тварин (що, загалом, недивно), проте ніяких доказів тому не було.

Здається, тепер цьому знайшлося деяке підтвердження.

Нейробіолог Ендрю Басс (Andrew Bass) з університету Корнелла (Cornell University), який вже майже десять років вивчає життя риб-мічманів, і двоє його колег з інших університетів простежили за розвитком нейронів в мозку личинок.

За допомогою методу конфокальної лазерної скануючої мікроскопії (CLSM) вони виявили нервові клітини, регулюючі висоту і тривалість звуків, що видає тварина.

Далі з"ясувалося, що вони знаходяться між основою задньої частини головного і початком спинного мозку. Приблизно у тій же області і майже так само працюють нейронні структури у птахів, амфібій і ссавців.

З цього учені зробили висновок, що появою "голосових" нейронів ми зобов"язані стародавнім рибам, повідомляє MBL

Зараз ви читаєте новину «Голос людини розвинувся від риб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі