субота, 26 липня 2008 14:14

Геологи з"ясували причини зледеніння Антарктиди

Геологи з"ясували причини зледеніння Антарктиди

Геологи з Університету Буенос-Айреса виявили докази того, що в ранньому еоцені (близько 42 мільйонів років назад) почалися геологічні процеси, що утворили протоку Дрейка. Результати роботи дослідників опубліковані в журналі Geology.

На думку вчених, рухи тектонічних плит призвели до утворення невеликих басейнів (basins) - областей пониження земної кори - ще до початку раннього еоцену. Потім процес прийняв все більш поширений характер, і утворилася обширна западина, що лежить нижче за рівень моря. Завдяки ній води двох океанів з"єдналися, утворивши протоку Дрейка, і це, у свою чергу, змінило всю карту течій стародавнього світу.

Так, наприклад, утворилася антарктична приполярна течія, яка сприяла обміну водою між океанами і, як вважають багато кліматологів, скоротила кількість тепла, що доходить до Антарктики. Інші учені вважають, що відкриття протоки Дрейка також призвело до скорочення в атмосфері кількості вуглекислого газу і внесло великий внесок до загального пониження температури і заледеніння Антарктиди.

Не дивлячись на різні точки зору щодо можливого сценарію розвитку подій, всі учені визнавали один факт - саме відкриття протоки між Південною Америкою і Антарктикою послужило "спусковим гачком" для глобального похолодання, що почалося в олігоцені. Проте повному ухваленню цієї версії виникнення такої серйозної кліматичної зміни заважав той факт, що відсутня точна дата виникнення протоки. Оцінки геологів коливалися від середнього еоцену до раннього міоцену, тобто між 45 і 20 мільйонами років назад. Тепер, завдяки дослідженню аргентинських учених, ця дату можна вважати встановленою достатньо точно.

Вивчення і побудова моделей стародавніх кліматичних змін, таких як перехід від "парникового" еоцену до "крижаного" олігоцену, дуже важливе для розуміння сучасного клімату і прогнозу його можливих змін в майбутньому, повідомляє Lenta.Ru

Зараз ви читаєте новину «Геологи з"ясували причини зледеніння Антарктиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі