вівторок, 22 липня 2008 08:27

Генетики розкрили таємницю білих коней

Генетики розкрили таємницю білих коней

Міжнародна група генетиків на чолі з дослідниками з Університету Уппсали виявила, що в основі зміни забарвлення коней у бік сіро-сивих відтінків у міру їх дорослішання лежить генетична мутація.

Результати роботи опубліковані в журналі Nature Genetics.

Учені встановили, що всі сірі (сиві) коні є носіями подвоєної копії певної ділянки ДНК. Ця мутація стимулює посилене дозрівання меланоцитів – спеціалізованих клітин шкіри, відповідальних за вироблення пігменту меланіну, який визначає колір шкіри і шерсті у тварин, а також шкіри і волосся у людини. У сірих (сивих) коней активізується, в першу чергу, зростання меланоцитів, що відповідають за пігментацію шкіри.

Кожен меланоцит розвивається із стволової клітини, запас яких в організмі обмежений. При цьому з одних і тих же стволових клітин можуть розвиватися меланоцити, які відповідають за пігментацію або шкіри, або шерсті. Таким чином, у сивих коней запас стволових клітин витрачається на інтенсивне забарвлення шкіри, тоді як забарвлення шерсті поступово сходить нанівець. Кінь спочатку сіріє, а потім може і повністю побіліти.

Всі білі коні діляться на два основні типи – білонарождених, що мають білосніжну шерсть і рожеву шкіру відразу при народженні. Такі коні надзвичайно рідкісні. Другий тип – сірі або сиві. Лошата цієї масті народжуються з будь-яким забарвленням (вороні, гніді або бурі), але з домішком білого волосся. Цей домішок з кожним линянням збільшується, і вже до віку від шести до восьми років кінь може стати повністю білим, хоча шкіра залишатиметься пігментованою.

Тепер ученим став зрозуміліший генетичний механізм, що лежить в основі цього явища, повідомляє Lenta.Ru

Зараз ви читаєте новину «Генетики розкрили таємницю білих коней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі