вівторок, 07 жовтня 2008 08:56

Гарні жінки допомагають чоловікам думати

Психологи з Ноттінгемського університету (Велика Британія) провели експеримент, щоб перевірити гіпотезу статевого відбору у людей за допомогою рідкісних слів. Вчені вважають, що надмірність мови розвилася в ході еволюції під дією статевого відбору як демонстрація інтелекту.

Вважається, що людині досить усього двох тисяч найбільш уживаних слів, щоб висловити будь-яку думку. Однак у середньому словниковий запас людей удвічі більше від необхідного для простого спілкування. Фахівці підрахували, що для читання художньої літератури потрібно знати приблизно дев"ять тисяч слів.

Експерименти показали: чоловіки, побачивши гарних дівчат, починають частіше використовувати рідкісні слова. Це підтверджує гіпотезу, що лінгвістичні здібності людини розвивалися під дією статевого відбору. Віддавна самець демонстрував свою красу й силу, а самкам це вказувало на гарні гени й здорове потомство. Зараз для людини важливий інтелект. І справді, представники різних людських культур вважають інтелект (разом із добротою й розумінням) найважливішою характеристикою потенційного шлюбного партнера. У свою чергу, словниковий запас людини, особливо при першому знайомстві, пряме тому підтвердження.

Всім відомо, що чоловіки й жінки всього світу дуже високо цінують у своїх партнерах інтелект. Однак проведені дослідження показали, що жінки при цьому говорять правду, а ось чоловіки - ні. Експеримент проводився за відгуками на шлюбні оголошення. Чоловічі шлюбні оголошення одержують тим більше відгуків, чим вище заявлений в оголошенні рівень освіти, а слабка стать зовсім навпаки. Підсумок такий: жінки справді обирають розумних чоловіків, тоді як чоловіки уникають жінок, більш розумних і освічених, ніж вони самі, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Гарні жінки допомагають чоловікам думати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі