вівторок, 22 липня 2008 14:40

Фізики-теоретики науково обґрунтували існування альтруїстів

Фізики-теоретики науково обґрунтували існування альтруїстів

Щоб відповісти на запитання, чому люди об"єднуються й беруть участь у таких, здавалося б, невигідних з фінансової точки зору заходах, як охорона навколишнього середовища або побудова справедливого суспільства, португальські фізики-теоретики розробили нову математичну модель соціальної еволюції, засновану на так званій "соціальній розмаїтості" (socіal dіversіty). Робота вчених опублікована в журналі Nature.

Нова теорія Хорге Пачеко (Jorge M. Pacheco) та Марті Сантос (Marta D. Santos) з університету Лісабона (Португалія), розроблена разом з колегами з університету Брюсселя (Бельгія), припускає, що здатність до взаємодії та співробітництва у кожного окремого індивіда залежить від його соціального статусу.

При врахуванні введеного вченими фактора "соціальної розмаїтості", кількість потенційних "кооператорів" зростає тим швидше, ніж "різноманітніше" соціальне середовище.

Ця математична модель, на думку експертів, дозволяє пояснити наявність у суспільстві альтруїстично налаштованих індивідів і прихильників кооперації, а також зрозуміти, як направити їхню діяльність у корисне для суспільства русло, повідомляє R&D.CNews

Зараз ви читаєте новину «Фізики-теоретики науково обґрунтували існування альтруїстів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі