середа, 30 квітня 2008 17:00

Фарба для волосся підвищує ризик раку

Регулярне використання фарб для волосся підвищує ризик деяких видів неходжкинських лімфом - злоякісних пухлин лімфоїдної тканини. До такого висновку прийшли американські учені за наслідками дослідження за участю більше десяти тисяч чоловік, повідомляє AmericanJournalofEpidemiology.

Явей Чжан (YaweiZhang) і її колеги з Єльського університету (YaleUniversity) з"ясували, що найбільш схильні до раку жінки, які використовували фарби для волосся, що випускалися до 1980 року. При цьому ризик розвитку фолікулярної лімфоми збільшувався на 40%, а ризик B-клеткового хронічного лімфолейкоза/лімфоми з малих лімфоцитів підвищувався на 50%.

Що стосується виробів, випущених після 1980 року, то підвищений ризик раку був виявлений тільки відносно фарб темних тонів, повідомила Чжан. Регулярне їх використання було пов"язане із збільшенням ризику фолікулярної лімфоми на 50%, відзначила учений.

Раніше також повідомлялося, що канцерогени, що містяться у фарбах для волосся, збільшують ризик розвитку раку сечового міхура у чоловіків-перукарів. Про це заявили експерти з Міжнародного агентства по дослідженню раку (IARC) після аналізу епідеміологічних досліджень, опублікованих за останніх 15 років, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Фарба для волосся підвищує ризик раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі