четвер, 13 січня 2011 15:39

Електричний струм прискорює загоєння ран — учені

Електричний струм прискорює загоєння ран — учені

Дія електричного струму на шкіру потенційно може прискорювати загоєння ран. Як пише журнал Nature, до такого висновку прийшла міжнародна команда учених з Великої Британії, Австрії, США та Японії.

Йозеф Пеннінгер з Австрійського інституту молекулярної біотехнології у Відні і його колеги з'ясували, що природні електричні поля і струми в тканинах відіграють важливу роль у регуляції загоєння ран - вони притягують до пошкоджених областей клітини, що беруть участь у відновленні цілісності тканин.

Дослідники пояснюють: клітини і тканини функціонують подібно батареям з позитивно зарядженими іонами калію і негативно зарядженими іонами хлору, що переміщуються через мембрани. Це створює лінії електричного поля по всьому тілу. У випадку, якщо відбувається пошкодження тканини, робота "батарейок" порушується і виникає ситуація, подібна до короткого замикання. Саме змінені поля, заявляють вчені, привертають і направляють регенеруючі клітини до місць пошкодження.

Під час експериментів медики впливали різними електричними полями на пошкоджені шари мишачих клітин і тканин, зокрема рогівки. З'ясувалося, що залежно від орієнтації і сили поля процес загоєння або прискорювався, або повністю зупинявся. Більше того, вчені змогли ідентифікувати гени, що контролюють цей процес.

Було виявлено, що під впливом електричних полів міняється рівень експресії генів, відповідальних за міграцію регенеруючих клітин. Частина експериментів була пов'язана з конкретними генами, що підготовлюють і стримують процес міграції клітин. Виявилося, що при відключенні гена, що сприяє міграції, і дії електричних полів, рани заживали повільніше. Навпаки, при відключенні гена, що стимулює міграцію клітин, рани починали заживати швидше. В даний час вчені намагаються знайти практичне застосування своєму відкриттю - маніпулюючи електричними полями, вони сподіваються прискорити процес загоєння ран.

Росбалт

Зараз ви читаєте новину «Електричний струм прискорює загоєння ран — учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі