середа, 16 липня 2008 16:07

Доведена спорідненість кроманьйонців і європейців

Доведена спорідненість кроманьйонців і європейців

Група дослідників в області генетики під керівництвом Гуідо Барбуджані (GuidoBarbujani) і Давида Карамелі (DavidCaramelli) з університетів Феррари і Флоренції, Італія, з"ясували, що кроманьйонці, які жили в Південній Італії 28 тис. років тому назад нагадували сучасних європейців і за анатомією, і за своїм ДНК.

Кроманьйонці прийшли до Європи з Африки 40 тис. років назад, це перші люди, чий скелет виглядав цілком сучасно. Назва кроманьйонці узято від назви грота Кро-маньон (Cro-magnon), у Франції. У Європі люди кроманьйонців довго співіснували з іншими людьми - неандертальцями, чия анатомія і ДНК абсолютно відмінні від наших. Недавні дослідження показали, що можливою причиною зникнення неандертальців є їх зіткнення з розвиненішою гілкою людства - кроманьйонцями. Отримати надійний зразок ДНК людини кроманьйонця технічно було украй складно.

"При дослідженні стародавніх людей є ризик приписати зразок ДНК, сфальсифікований недобросовісними археологами або біологами, до викопних решток. Щоб уникнути помилки, ми пройшли через всі фази відновлення скам"янілих кісток і визначили ДНК всіх людей, хто хоч скількись контактував з ними", - сказав Барбуджані. Дослідження вперше показало, як анатомічна різниця між неандертальцями і кроманьйонцями пов"язана з генетичними відмінностями. Дослідження чітко показує, що неандертальці, які жили в Європі 300 тис. років назад, не є предками сучасних європейців, пише Eurekalert.

Зараз ви читаєте новину «Доведена спорідненість кроманьйонців і європейців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі