Ексклюзиви
субота, 26 липня 2008 16:41

Діти розчаровуються у школі в перші ж дні, бо батьки їх обманюють

Одного місяця не вистачить, аби підготувати дитину до школи. Не головне навчити її читати чи писати, а виховати в ній особистість і пізнавальний інтерес. Психологи стверджують, що 40% першокласників розчаровуються школою в перші дні, адже батьки занадто її ідеалізують, не готуючи до труднощів. Про це йшлось під час прес-конференції на тему: "Як підготувати дитину до школи: практичні поради батькам".

За словами вчителя молодших класів Богдани Костів, інколи батьки приводять до школи дитину, яка не вміє самостійно одягатися чи навіть сходити до туалету. Це прогалина батьків, адже вони - основні вчителі дитини. "Дитину вдома слід вчити з перших днів її життя. Дитина має вміти розрізняти кольори, пори року, знати свою адресу, імена батьків. Окрім того, важливо, щоб в дитини була розвинена дрібна моторика пальців, для цього не потрібно забороняти дитині, наприклад, ліпити вареники, перебирати горох чи гречку", - наголосила вона. Вона додала, що помітна велика різниця між дітьми, які ходили до садочку і тими, які навчалися вдома.

Начальник управління освіти Львівської міськради Надія Оксенчук наголосила, головне батькам - не боятися віддати дитину до школи. А ще обов"язково прислухатися до її побажань, знати, чи хоче вона йти вчитися. Окрім того, вона додала, що не лише дитина готується до школи, а й школа має готуватися до прийняття дітей. "Якщо дитина хоче бавитися, нехай бавиться. Вона може прийти до школи навіть зі своїми іграшками. Часи змінюються і діти по-інакшому розвиваються, тому й школи повинні мінятися. Ми вже добиваємось того, щоб в класах були килими, канапи, зелені куточки. Нинішні школи повинні змінювати свою філософію. Діти хочуть бігати, самі щось пробувати і таким чином навчатися. Вони не мавпочки, щоб повторювати все за вчителями, що стоять біля дошки, і мати право щось сказати, коли їм дозволять. Вчителі повинні створити таке середовище в школі, щоб дитина хотіла навчатись сама", - розповіла Н.Оксенчук.

Психолог Оксана Стасюк розповіла, щоб перевірити, чи готова дитина йти до школи, достатньо привести її на розмову з психологом, який працює у більшості навчальних закладах. Адже не вік є вирішальним для дитини. Батьки повинні зрозуміти, що успіхи у школі залежать здебільшого від самої родини і не слід робити відмінників з дітей з першого класу. Школу не слід ні ідеалізувати, ні лякати нею. Краще пояснити дитині, що і як є насправді, що це новий етап в її житті і дитина отримує новий статус, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Діти розчаровуються у школі в перші ж дні, бо батьки їх обманюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути