середа, 11 листопада 2009 11:44

Динозаври були теплокровними тваринами

Динозаври були теплокровними тваринами

Динозаври могли бути теплокровними істотами, так що температура їх тіла мало залежала від погодних умов, а прискорений метаболізм допомагав не тільки швидко переміщатися, а й перечікувати холод, що й дозволило їм домінувати на планеті протягом 160 мільйонів років, вважають автори дослідження, опублікованого в журналі PLoS ONE.

Досі вчені вважали, що, будучи рептиліями, динозаври були холоднокровними тваринами, температура тіла яких контролюється температурою навколишнього середовища. Це дозволяє сучасним ящерам істотно економити життєву енергію і знижує їх потреби в їжі, проте сильно обмежує ареал проживання.

Тим не менш, сучасні птахи, які вважаються нащадками динозаврів, є теплокровними тваринами, а тому у вчених виникло питання про те, чи були динозаври теж теплокровними.

Для цього команда Германа Понтцера (Herman Pontzer) з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі проаналізувала енергетичні потреби доісторичних рептилій під час ходьби. Вчені припустили, що динозаврам під час переміщення, особливо при швидкому бігу в гонитві за здобиччю або для порятунку від хижака, потрібно було багато енергії. Якщо ці енергетичні витрати перевищували та кількість енергії, яку міг дати метаболізм холоднокровних тварин, значить динозаври були теплокровними істотами.

Під час багатьох попередніх досліджень вчені з"ясували, що енергетичні витрати на біг і ходьбу чітко пов"язані з довжиною ноги - відстанню від кульшового суглоба до землі. На підставі цього параметра вчені сьогодні можуть розрахувати енергетичні потреби сухопутної тварини з точністю до 98%.

Після аналізу енергетичних витрат на переміщення динозаврів на підставі скам"янілих останків 13 різних видів доісторичних ящерів, вчені прийшли до висновку, що, як мінімум, п"ять з них напевно були теплокровними тваринами.

Саме ця обставина, на думку вчених, дозволила динозаврам широко поширитися по планеті та домінувати на ній протягом 160 мільйонів років, аж до їх загадкового вимирання.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Динозаври були теплокровними тваринами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі