середа, 18 листопада 2009 16:22

Давні єгиптяни теж страждали на атеросклероз та інфаркти

Давні єгиптяни теж страждали на атеросклероз та інфаркти

Історики визнали атеросклероз стародавньої хворобою - від неї страждала еліта Стародавнього Єгипту.

Американські вчені виявили в давньоєгипетських муміях атеросклеротичні бляшки і тим самим довели, що інфаркти у сучасних людей не є результатом малорухомоuj життя та харчування фастфудом.

Кардіолог Грегорі Томас з Каліфорнійського університету разом з колегами зі США та Єгипту досліджував 22 давньоєгипетські мумії. У дев"яти з 16 тіл, в яких ученим вдалося "намацати" серця та артерії, виявилися небезпечні бляшки, утворені відкладеннями холестерину і окремих фракцій ліпопротеїнів. У деяких муміях були вражені відразу по шість артерій.

"Атеросклероз сьогодні широко поширений. Незважаючи на відмінності в стародавньому та сучасному способі життя, ми виявили, що атеросклероз був звичайним захворюванням високопоставлених єгиптян, які жили понад 3 тис. років тому", - наведені слова Томаса в прес-релізі університету.

Проаналізувавши стан скелетів, вчені визначили, що в семи з восьми єгиптян, що померли після 45 років, виявилися холестеринові бляшки. Серед більш молодих аристократів це захворювання було зареєстровано лише у двох з восьми осіб. Як і сьогодні, давньоєгипетський атеросклероз не розрізняв статей - вчені знайшли патології і в жіночих, і в чоловічих муміях.

Найдавнішим хронічним захворюванням артерій страждала годувальниця цариці Яхмес-Нефертарі дама Раян, яка померла близько 1530 до н. е., тобто за два століття до правління знаменитого Тутанхамона.

Раніше вчені довели, що помер у віці 60 років фараон Меренптах із XIX династії (Нове царство), що правив у 1213-1203 роках до н. е., страждав від атеросклерозу, артриту і карієсу.

"Хоча ми не знаємо, чи став саме атеросклероз причиною смерті досліджених людей, ми можемо підтвердити, що на це захворювання страждав багато хто. Наше відкриття показує, що для розуміння причин цієї хвороби необхідно дистанціюватися від сучасних факторів ризику", - пояснив Томас.

Він і його колега Рендалл Томпсон сумніваються в тому, що за численними інфарктами у сучасних людей стоять куріння, сидячий спосіб життя і фастфуд.

Infox

Зараз ви читаєте новину «Давні єгиптяни теж страждали на атеросклероз та інфаркти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі