пʼятниця, 07 грудня 2018 13:44

Цукерки, паперові сніжинки і "дощик" із фольги - як прикрашали новорічні ялинки в Радянському Союзі
35

Фото: maximum.fm

Під час Першої світової війни у Російській імперії заборонили встановлювати новорічні ялинки. Традицію повернули 1935-го. Тоді ж на московському заводі "Москабель" почали виготовляти новорічні іграшки. Загалом у світі перші ялинкові кульки виготовили 1848-го у містечку Лауша в Тюрінгії, пише maximum.fm.

Тематика перших ялинкових прикрас була революційна - із зображенням вождів світового пролетаріату. Згодом фігури вождів замінили кульки і літаки, а верхівку почали прикрашати 5-кутною зіркою. А 1947-го радянське керівництво зробило 1 січня вихідним днем.

Автор: Besplatka
  Верхівку новорічної ялинки традиційно  прикрашала п’ятикутна червона зірка.
Верхівку новорічної ялинки традиційно прикрашала п’ятикутна червона зірка.

У 1950-х почали випускати великий асортимент іграшок, які закріплювали на ялинці за допомогою прищіпок. Також з'явилися прикраси з героями дитячих казок. У продаж надійшли кулі різних розмірів і кольорової гами: виїмками, подовженнями, зі "снігом" на поверхні.

1956-го після виходу на екрани фільму Ельдара Рязанова "Карнавальна ніч" стала популярною новорічна іграшка "годинник" зі стрілками, що показують час за 5 хв. до дванадцятої.

Автор: maximum.fm
  Пісня "П’ять хвилин" у виконанні Людмили Гурченко надихнула на створення іграшки у вигляді годинника.
Пісня "П’ять хвилин" у виконанні Людмили Гурченко надихнула на створення іграшки у вигляді годинника.

За часів Хрущова з'явилися новорічні іграшки у вигляді овочів і фруктів: кукурудзи, винограду, полуниці, огірків. Ялинки почали наряджати гірляндами, фігурками космонавта і ракети. Популярними були гірлянди з кольорових паперових прапорців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вдало прикрасити ялинку на Новий рік

У 1980-х популярним став срібний "дощик" із фольги або саморобні гірлянди з вати. Ялинку прикрашали цукерками на нитках, шишками, ліхтарями, кульками у вигляді бурульок.

Автор: livejournal
  Радянські ялинки полюбляли прикрашати срібним дощиком і паперовими сніжинками.
Радянські ялинки полюбляли прикрашати срібним дощиком і паперовими сніжинками.

На початку 1990-х з'явилися фігурки у вигляді тварин і кульки із зображенням символі прийдешнього року. На дерево вішали білі сніжинки, вирізані з паперу або серветок. Почали випускати іграшки у вигляді годинника. Їм на ялинці відводили центральне місце.

Прикрашати до новорічних свят ялинку європейці стали наприкінці середньовіччя. Верхівкою була "Віфлеємська зірка", замість куль вішали яблука, на гілки ставили запалені свічки. Першими ялинковими прикрасами були живі квіти, яблуки, яйця, горіхи. Згодом додалися солодощі та різдвяні свічки.

Зараз ви читаєте новину «Цукерки, паперові сніжинки і "дощик" із фольги - як прикрашали новорічні ялинки в Радянському Союзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі