вівторок, 29 квітня 2008 14:12

Чому вагітні жінки їдять вугілля, мило і сірники

Чому вагітні жінки їдять вугілля, мило і сірники

Тяга до незвично їжі серед вагітних спостерігається у наш час частіше, ніж серед жінок попередніх поколінь, свідчить соціологічне дослідження.

75% опитаних жінок заявили, що їх смакові пристрасті під час вагітності змінилися. 50 років тому про це говорили всього 30% жінок.

Як показало дослідження, третина жінок відчувала потяг до нехарчових продуктів, наприклад, до вугілля, мила, зубної пасти. Серед найпоширеніших пристрастей - захоплення льодом і шоколадом.

В опитуванні, проведеному сайтом соціальних досліджень gurgle.com, брали участь 2231 вагітна жінка.

НЕЗВИЧАЙНІ ПРИСТРАСТІ:
Лід: 22%
Вугілля: 17%
Зубна паста: 9%
Бруд - 7%
Крейда: 6%
Мило: 5%
Сірники: 3%

Серед харчових продуктів, до яких їх тягнуло під час вагітності, найчастіше жінки називали шоколад, морозиво, цукерки, гострі страви, маринована цибуля, тропічні фрукти, каррі, пончики, паста мармайт (що виготовляється з дріжджового екстракту), горіхова паста, картопля і горіхи.

Майбутні матері також розповідали про тягу до незвичайного поєднання продуктів - наприклад, солоні огірки з горіховою пастою, мармайт з морозивом, тунець з бананом або яєчня з м"ятним соусом.

Бажання з"їсти щось незвичайне виникає у вагітних частіше всього вдень (40%) або увечері (38%) і лише іноді - серед ночі (8%).

Консистенція і запах

Співробітниця Центру харчування вагітних в Шеффілді Фіона Форд вважає, що одна з причин, з яких майбутні мами відчувають потяг до незвичайних речей, - це більша різноманітність продуктів. Завдяки цьому, жінки можуть легше задовольнити свої забаганки.

На думку Фіони Форд, тяга до нехарчових продуктів пояснюється швидше їх консистенцією і запахом, ніж смаком.

Поки є мало доказів на підтримку теорії про те, що жінки таким чином заповнюють речовини, яких їм не вистачає, - додає дієтолог. Крім того, за її словами, навряд чи людський організм може засвоювати поживні речовини, наприклад, з вугілля або бруду.

За словами Фіони Форд, смакові пристрасті не завжди бувають безпечними.

"Пристрасть до поглинання льоду нешкідлива - на відміну від бажання, наприклад, поїсти штукатурки або погризти сірникові голівки", - говорить вона.

"Якщо жінок тягне до чогось неїстівного, то їм потрібно бути украй обережними і обговорити це питання з акушеркою", - додає вона.

Експерт з Британського Центру дієтології Джоанн Ланн указує, що причини виникнення тяги вагітних жінок до незвичайних продуктів до кінця неясні.

"Дуже часто у вагітних міняється смак, і вони не хочуть їсти те, що раніше любили, а хочуть те, до чого раніше навіть не торкалися", - говорить вона.

"Зазвичай хвилюватися із цього приводу не слід, якщо ця тяга помірна і загалом жінка отримує повноцінне і різноманітне харчування", - указує дієтолог, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Чому вагітні жінки їдять вугілля, мило і сірники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі