вівторок, 08 квітня 2008 19:35

Чому небезпечно носити рюкзак

Навіть нетривале носіння рюкзака вагою від 12 кілограм знижує кровопостачання рук, що призводить до ослаблення точної моторики та підвищеної стомлюваності.

Вчені з Університету Каліфорнії (США) вирішили продовжити торішні експерименти, у яких досліджували ефект впливу рюкзака на дітей. Тоді вони дійшли висновку, що носіння на плечах сумки вагою більше 10 відсотків від ваги дитини порушує кровопостачання.

Оскільки організм дорослих більш "стандартний", то цього разу поріг був визначений не у відсотках, а в кілограмах. Правда вчені не обчислили точні межі шкідливого та нешкідливого, а показали пагубну дію ранців на організм.

10 хвилин носіння 12-килограмового рюкзака (26 фунтів) виявилося досить, щоб знизити в середньому обсяг кровотоку в плечовій артерії з 2,66 до 1,52 мл/с. Це призводить до накопичення утоми й ослаблення точної моторики рук і пальців, необхідної в повсякденному житті.

Хоча вчені не зробили висновків про зворотність спостережуваних змін, і не визначили поріг "безпечної" маси, цей винахід людства навряд чи зникне з обігу найближчим часом, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Чому небезпечно носити рюкзак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі