субота, 23 серпня 2008 15:52

Чому небезпечно худнути

Чому небезпечно худнути
Під час зниження маси тіла, маса кісткової тканини також зменшується, проте цей процес не зупиняється з припиненням дієти. У дослідженні за участю дорослих осіб, які страждають на ожиріння, було виявлено, що навіть після завершення дієтичного режиму метаболічні зміни в кістковій тканині збереглися.

Ремоделювання кісток, про яке, власне, йде мова, є фізіологічним процесом. Під час його кісткова тканина руйнується одними видами клітин та заповнюється іншими. Відомо, що зниження маси тіла супроводжується посиленням його інтенсивності, вносячи певний дисбаланс. Проте досі неясним залишалося, як довго продовжуються ці зміни в кістковому метаболізмі.

Як показали спостереження за учасниками дослідження, які дотримувалися дієти, у них спостерігалося зниження маси кісткової тканини, проте, після припинення дієти баланс відновився. Проте, рівень інтенсивності ремоделювання залишався підвищеним і після цього.

Це слід мати на увазі, говорить провідний дослідник, доктор Памела Хінтон (PamelaHinton), оскільки підвищення інтенсивності кісткового ремоделювання є незалежним чинником ризику розвитку переломів. Втім, зазначає Хінтон, потрібні тривалі дослідження, для адекватної оцінки саме віддалених наслідків лікувальних дієт. Зміна маси кісткової тканини - досить уповільнений процес, і мінімальні зрушення можна виявити через 6-12 місяців після початку дієти, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Чому небезпечно худнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі