середа, 16 квітня 2008 09:49

Чоловічі гормони впливають на фінансову успішність

Чоловічі гормони впливають на фінансову успішність
Гормон тестостерон, що впливає на чоловічу агресію і сексуальний потяг, впливає на короткий період часу на фінансову успішність чоловіків. Проте підвищений рівень тестостерону викликає у представників сильної статі роздратування і примушує їх ухвалювати необдумані рішення, показало дослідження, проведене Кембріджським університетом в Англії.

За словами автора роботи Джона Соутса, для банківської і фінансової систем було б краще, якби там працювали більше жінок і чоловіків у віці. Така зміна могла б стабілізувати фінансову систему, відзначає дослідник з кафедри психології університету.

Соутс і Джо Герберт досліджували поведінку лондонських фінансових ділерів, беручи у них зразок слини вранці і увечері. Учені прийшли до висновку, що рівень двох гормонів - тестостерону і кортизолу - впливає на їх роботу.

Ті, у кого з ранку був високий рівень тестостерону, могли провести незвично успішну операцію, з"ясували дослідники. Тестостерон, чоловічий статевий гормон, впливає на агресивність, упевненість в собі і здатність ризикувати. Кортизол, навпаки, пов"язаний з невпевненістю, новизною і непередбачуваністю, "які відмінно характеризують життя ділера", відзначає Коутс.

Дослідження Соутса і Герберта було опубліковане всього через декілька тижнів після того, як американські учені повідомили про те, що молоді чоловіки, яким показували еротичні картинки, йшли на фінансовий ризик більш охоче, ніж ті, кому показували щось неприємне, наприклад, змію або нейтральне - степлер. Гроші і жінки впливають на одну і ту ж область в мозку чоловіків, заявили дослідники.

За словами Соутса, він сам працював дилером Уолл-стріту в період, що отримав назву "Мильної бульбашки" dot.com, коли величезні гроші інвестувалися в інтернет-компанії, більшість яких згодом прогоріло. Дослідник відзначає, що поведінка більшості гравців фондового ринку не вписується в рамки економічної теорії. Навпаки, Соутсу здавалося, що "всі вживають наркотики".

Саме це спостереження підштовхнуло дослідника почати вивчати поведінку працівників фінансової сфери. Гормональне дослідження допомогло виявити "модель переможця", засновану на видах діяльності тварини і людини з підвищеним рівнем тестостерона. Коли людина отримує перемогу, рівень тестостерону в крові підвищується, в коли програє - знижується.

Підвищення гормонального рівня дає переможцеві перевагу в агресії і ризику під час наступної сутички, відзначає дослідник. Але через деякий час в дію вступає зворотний ефект і чоловік починає ухвалювати дурні рішення. "Рівень кортизолу підвищується під час обвалення ринку - чоловіки бояться йти на ризик, що веде до подальшого краху", - укладають дослідники, передає АР.

Зараз ви читаєте новину «Чоловічі гормони впливають на фінансову успішність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі