субота, 03 травня 2008 10:12

Чим загрожує риб"ячий жир

Чим загрожує риб"ячий жир

Згідно з останніми дослідженнями, жир печінки тріски, який протягом довгого часу використовувався як джерело вітаміну D, може викликати зниження кісткової маси. Норвезькі учені встановили, що серед 3000 жінок середнього віку, які приймали жир печінки тріски в дитинстві, кісткова маса нижча, ніж у тих, хто не вживав риб"ячий жир.

У зв"язку з тим, що для утворення вітаміну D необхідне сонячне світло, жителі північних країн мають вищий ризик зіткнутися з його дефіцитом. Жир печінки тріски - традиційне джерело харчового вітаміну D, який і в даний час широко використовується в Норвегії, де лише деякі продукти збагачені цим вітаміном. Багато людей також вживають риб"ячий жир як джерело корисних для серця омега-3 жирних кислот, або для полегшення симптомів артриту.

Дослідники з американського журналу "Епідеміологія" підкреслюють, що результати нових досліджень "несподівані" і "парадоксальні", особливо якщо врахувати той факт, що вітамін D вважається необхідним для нормального функціонування кісток.

Провиною всьому став вітамін А, який також міститься в риб"ячому жирі. Доктор Сірії Форсомо, провідний дослідник і професор Норвезького університету науки і технології в Трондхаймі, пояснила, що вітамін А накопичується в жировій тканині і його підвищений рівень може негативно впливати на метаболізм кісток і навіть підвищувати ризик переломів.

Можливо, що жир печінки тріски, який є першим продуктом у Норвегії, використовуваним для збагачення дієти вітаміном А, викликав накопичення цього продукту в організмі деяких жінок, сказала доктор Форсомо в інтерв"ю Рейтер.

У 2002 році в Норвегії було вирішено понизити вміст вітаміну А в збагачених продуктах на 75 % - з 3300 МЕ до 825 МЕ. Доктор Форсомо не знає, щоб в яких-небудь інших країнах були зроблені подібні зміни. У США рекомендоване споживання вітаміну А в добу складає 3000 МЕ для чоловіків і 2310 МЕ для жінок, для дітей норми варіюють від 1000 до 2000 МЕ в день.

Форсомо відмітила, що в протилежність США і іншим країнам, де молоко і злаки для сніданку збагачені вітаміном D, в Норвегії лише декілька продуктів мають в своєму складі підвищений вміст цього вітаміну. Виняток становлять масло, маргарин і молоко з низьким відсотком жиру. Таким чином, риб"ячий жир з печінки тріски залишається тут основним джерелом вітаміну D, сказала доктор Форсома і додала, що сама вживає його в зимовий час.

Важливо відзначити той факт, що в дослідженні було вивчено тільки зміна кісткової маси у жінок, які споживали риб"ячий жир у дитинстві, але не визначена частота виникнення переломів в цій групі. Це питання повинне бути вирішене в подальших дослідженнях, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує риб"ячий жир ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі