Ексклюзиви
субота, 31 травня 2008 11:01

Чим небезпечні газовані напої

Чим небезпечні газовані напої

Влітку, у спеку, ми, не замислюючись, випиваємо величезну кількість безалкогольних прохолодних газованих напоїв. Але ми ніколи не звертаємо уваги на їх склад. Адже він, деколи, приховує найжахливіші речі.

Візьмемо, наприклад, бензоат натрію (E211). Це широко поширений в харчовій галузі консервант. Природно, він схвалений всіма відповідними органами в різних країнах. А, проте, саме він може викликати такі недуги, як цироз печінки і хворобу Паркінсона. До такого висновку прийшов Шеффілдський вчений Пітер Пайпер, провівши серію дослідів в своїй лабораторії.

Бензоат натрію вже не раз був предметом занепокоєння, тільки мова йшла про його канцерогенний ефект. При з"єднанні бензоату натрію з вітаміном C в безалкогольних напоях, утворюється бензол, канцерогенна речовина. В цілому, E211 вважається безпечною добавкою.

Пітер Пайпер, професор молекулярної біології і біотехнології, перевірив дію бензоату натрію на живі клітини дріжджів. Він відкрив, що це з"єднання ушкоджує важливу область ДНК в мітохондріях. Якщо пошкодити їх у великій кількості - клітка почне працювати зі збоями. З пошкодженням цієї частини ДНК пов"язана безліч захворювань - хвороба Паркінсона і низки нейродегенеративних хвороб, а ще це пов"язано з процесами старіння.

На думку ученого, норми вмісту консерванту E211 в харчових продуктах слід переглянути, провівши більше досліджень. Особливо турбується Пітер про дітей, які у великих кількостях споживають газовані напої, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні газовані напої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути