понеділок, 25 серпня 2008 17:17

Чим небезпечне схуднення

Чим небезпечне схуднення

При зниженні маси тіла, маса кісткової тканини також зменшується, проте цей процес не зупиняється з припиненням дієти. У дослідженні за участю дорослих осіб, страждаючих на ожиріння, було виявлено, що навіть після завершення дієтичного режиму метаболічні зміни в кістковій тканині збереглися.

Ремоделювання кісток, про яке, власне, йдеться, є фізіологічним процесом. В ході його кісткова тканина руйнується одними видами клітин і заповнюється іншими. Відомо, що зниження маси тіла супроводжується посиленням його інтенсивності, вносячи певний дисбаланс. Проте до цього часу неясним залишалося, як довго продовжуються ці зміни в кістковому метаболізмі.

Як показали спостереження за учасниками дослідження, що дотримувалися дієти, у них спостерігалося зниження маси кісткової тканини, проте, після припинення дієти баланс відновився. Проте, рівень інтенсивності ремоделювання залишався підвищеним і після цього.

Це слід мати на увазі, говорить провідний дослідник, доктор Памела Хінтон (Pamela Hinton), оскільки підвищення інтенсивності кісткового ремоделювання є незалежним чинником ризику розвитку переломів. Втім, відзначає Хінтон, потрібні тривалі дослідження, для адекватної оцінки саме віддалених наслідків лікувальних дієт. Зміна маси кісткової тканини - досить уповільнений процес, і мінімальні зрушення можна виявити через 6-12 місяців після початку дієти, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечне схуднення ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі