понеділок, 14 липня 2008 11:44

Чим небезпечне "згорання" на роботі

Чим небезпечне "згорання" на роботі

Синдром вигорання починається із звичайної втоми, дратівливості, відчуття тривоги. Його складно "відловити" на ранніх стадіях - не підеш же з такими скаргами до лікаря. І дарма: через деякий час ситуація погіршується. Пріоритетна діяльність викликає огиду, людина займається нею через силу, через силу йде на роботу, стає дратівливою, неадекватно реагує, вибухає, і так далі.  Остання стадія - повне емоційне виснаження, коли людина зайнята своєю діяльністю на автопілоті, відчужено. Вона вже не бачить у власній роботі аніякого сенсу.

Фахівці стверджують: "З усіх випадків, коли пацієнтам ставлять діагноз "синдром хронічної втоми", тільки 1-2% дійсного СХВ, решта - нерозпізнаний синдром згорання"

Хто найчастіше стає жертвою синдрому вигорання? Спочатку вважалося, що це люди, чия робота пов"язана з людьми: працівники хелперських професій, сфери обслуговування. Потім вигорання стало атрибутом офісних працівників, його навіть перейменували в "синдром менеджера". Але разом з тим до синдрому вигорання схильні і люди творчих професій, і домогосподарки, що несуть на собі хрест "зразкової матері". Всі вони - люди із завищеними вимогами по відношенню до самого себе. Вони ставлять собі складні завдання, від яких залежить їхня самоповага, і з часом розуміють, що ресурсу на виконання не вистачає.

Отже, що робити тому, хто став слугою своєї роботи?

Звичайно, запущений синдром згорання часто вимагає втручання психотерапевта. Але насамперед треба:

- Зрозуміти, які життєві цілі є особистими, а які - нав"язані оточенням. Відокремити зерна від плевел, і надалі орієнтуватися тільки на власні цілі.

- Навчитися поважати свої бажання і потреби. Любити себе таким, який ти є зараз, а не таким, яким збираєшся стати в майбутньому. Зрозуміти, що ти цінний для тих, що оточують не тільки завдяки своїм досягненням. Бути упевненим, що друзі почнуть любити тебе навіть за відсутності яких-небудь успіхів, а інакше які це друзі? Припинити залежати від схвалення оточуючих.

- Навчитися раціонально організовувати свій час, поєднувати роботу з відпочинком, вчасно перемикатися на інші види діяльності і реалізовуватися одночасно в декількох напрямах.

- Не зводити своє завдання в ранг надзадачі, не ставити на карту все заради єдиної мети.

medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечне "згорання" на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі